Suzanne Reuters mystiska yrsel var hjärtfel

Vägrade lämna sjukhuset innan hon fick träffa rätt läkare

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnors hjärtan diskrimineras inom hjärtforskningen.
En som drabbats är skådespelerskan Suzanne Reuter vars problem inte togs på allvar förrän hon vägrade lämna sjukhuset.
– Nöj dig aldrig med något annat än en diagnos, säger hon i en intervju för 1,6 & 2,6-miljonersklubben som arrangerar kampanjen ”Woman in Red” till förmån för kvinnlig hjärtforskning.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Suzanne Reuter.

Hjärt- och kärlsjukdomar är hos svenska kvinnor, i alla åldrar, en tio gånger vanligare dödsorsak än bröstcancer. Trots det bedrivs hjärtforskningen i huvudsak på manshjärtan.

Konsekvensen, som kvinnohälsoorganisationen just i dag uppmärksammar, är att kvinnors syndrom inte tas på samma allvar.

Sommaren 2015 kände en av dessa kvinnor, skådespelerskan Suzanne Reuter, 65, att någonting inte stämde. Hon blev yr och fick kramp i hals, käkar och i huvudet, oftast när hon vilade.

– Om jag var på väg in i ett anfall kunde jag inte prata normalt, jag lät som en robot i ultrarapid sa min syster, Tack och lov hade jag folk omkring mig de gånger jag svimmade och som kunde väcka mig, berättar skådespelerskan för den ideella kvinnohälsoorganisationens medlemstidning.

Tvingades tjata

Reuter sökte läkarhjälp och undersöktes men blev ”kardiologiskt frikänd”. Själv avfärdade hon läkarnas teori att anfallen i stället kunde bero på stress.

Problemen fortsatte och började allt mer begränsa hennes vardag, bland annat tvingades hon välja bort bilkörning och vågade inte heller vara ensam med barnbarnen. Samtidigt började hon läsa på och tjatade sig till ytterligare undersökningar av hjärtat som hon nu hade lärt sig inte nödvändigtvis gav känningar just under EKG.

Genom en läkare i Helsingborg som hade vana av att operera in så kallad ILR, en bandspelare, i patienter med Reuters symptom fick hon veta att behandling även fanns i Stockholm

När hon en kort tid därefter svimmade och tvingades åka ambulans till sjukhus och än en gång skulle skrivas ut obehandlad bestämde hon sig för att ställa ett ultimatum:

Hon vägrade att åka därifrån och krävde att få träffa en kardiolog och få ILR inopererad.

Stämde exakt

I intervjun för medlemstidningen understryker Suzanne Reuter att hon säkert upplevdes som besvärlig men var påläst.

Genom hennes ILR kunde sjukhusets arytmiavdelning snart konstatera att hennes hjärta under en känning gick från 74 till 240 slag på bara någon sekund, en intensitet som motsvarar en maratonlöpares.

Orsaken visade sig vara så kallad ektopisk förmakstakykardi, en arytmityp vars symptom exakt stämde in på de som skådespelerskan haft och också beskrivit för sjukvården men utan att få något ­gehör.

Efter ett ingrepp, så kallad ablation (elektrokateter avger värme och kyla mot det drabbade området) mår hon i dag bra.

Hon har under hösten synts i komedifilmen ”All inclusive” och SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu” och medverkar nästa år i filmen ”Lyrro”.

”Du känner din kropp”

Hennes råd till alla kvinnor som är oroliga för hjärtsymptom men som inte tas på allvar är att aldrig nöja sig med att ett provsvar är ok, inte om man har så tydliga symptom som hon hade.

– Du känner din egen kropp, du vet när det är fel.
Aftonbladet har varit i kontakt med Suzanne Reuter som tackat nej till att kommentera den citerade intervjun.

Publicerad:

LÄS VIDARE