Stora översvämningar i Frankrike – tar sig fram med båtar

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Frankrike drabbas just nu av kraftiga översvämningar, vilket har gjort att människor på vissa håll får ta sig fram med båtar. I Paris har vattennivån i floden Seine stigit med flera meter över det normala.

I helgen väntas vattennivåerna slå nya rekord.

Myndigheter har i 23 av Frankrikes 101 departement har utfärdat den näst högsta varningen för översvämningar, orange. Det innebär att vattennivåerna utgör ett ”säkerhetshot” mot medborgarna i de berörda regionerna. Redan nu har hundratals fått evakuera från sina hem.

Det är framförallt landets nordöstra delar som har drabbats av en ovanligt regning januarimånad.

1 av 4 | Foto: PASCAL ROSSIGNOL / TT NYHETSBYRÅN

Gömmer konst

Vattennivån i floden Seine har skapat stora problem i huvudstaden Paris. Den ligger på fem meter över det normala och väntas i helgen slå det historiska rekordet i juni 2016 med 10 centimeter. Då steg vattennivån till 6,10 meter över det normala.

Sedan i tisdags har nivån stigit med ungefär 20 centimeter om dagen i floden. Flera pendeltågs- och metrostationer har stängts av, rapporterar Le Monde. Det anrika museet Louvren har stängt vissa av sina källarutställningar och flera museer förbereder sig på att flytta värdefull konst, skriver Le Figaro.

Fyra personer dog

Även i floden Marne har vattennivån stigit kraftigt och på flera håll har kommuner öppnat upp skolor för personer som behöver någonstans att sova. På bilder från Villeneuve-Saint-Georges söder om Paris ses hur människor tar sig fram med båtar.

Än så länge har inga allvarligare incidenter rapporterats. I samband med översvämningarna 2016 dog fyra personer.

Publicerad: