Polisen spanade på Varg i flera år

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Har hittat fem gevär på gården

1 av 3 | Foto: CC-BY-SA Rustem Adagamov via Wikimedia Commons
Varg Vikernes i fängelset 2009.

Burzumsångaren och norska ultranationalisten Varg Vikernes har gripits i Frankrike i dag misstänkt för att ha planerat en massaker.

Hans fru köpte nyligen fyra gevär.

Själv målade han alla sina bilar i kamouflagefärger och skrev på sin blogg att "Europa måste räddas".

Fransk polis har spanat på Vikernes i flera år, skriver VG.

Det är nyhetssajten RTL som skriver att norrmannen Varg Vikernes har gripits tillsammans med sin fru under tisdagsmorgonen misstänkt för att ha planerat en massaker.

Den franska inrikesministern Manuel Valls motiverar insatsen med att Vikernes kan utgöra en fara för samhället.

"Den här individen befinner sig nära den nynazistiska rörelsen. Därför utgör han ett potentiellt hot, vilket inte minst framgår genom de uppmaningar till våld han skriver om på sin hemsida", skriver inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Under eftermiddagen medgav Valls att det inte fanns några uppgifter om tilltänkta mål för Vikernes "massaker". Trots det försvarade han ingripandet, enligt Le Monde:

– När det gäller terrorism måste man agera i förväg, inte i efterhand, säger han.

Vikernes är tidigare dömd till 21 års fängelse för bland annat mord på gitarristen Øystein "Euronymous" Aarseth i black metal-bandet Mayhem. Efter frigivningen 2009 flyttade han till Frankrike.

Frun köpte gevär

I Frankrike har han gift sig och bosatt sig på en bondgård i regionen Limousin. Men när hans fru – som är medlem i en skytteklubb – köpte fyra gevär nyligen fattade polisen misstankar mot Varg Vikernes. Den senaste tiden har också Varg Vikernes skrivit flera inlägg på sin blogg om att Europa måste räddas.

Flera bilder som franska journalister har tagit utanför Vikernes gård i dag visar norrmannens bilar – som alla är målade i kamouflagefärger. Enligt VG ska han också ha lagt ut flera bilder på sig själv när han sitter i bilarna.

Franska nyhetsmedier skriver att Varg Vikernes och hans fru hålls i förvar hos polisen medan de söker igenom deras bostad efter fler vapen och sprängmedel.

Hittat fem vapen

Enligt uppgifter från Le Figaro ska polisen ha hittat fem vapen på gården – alla lagligt inköpta av frun som har en vapenlicens. Fyra av gevären ska vara så kallade salongsgevär i kaliber .22 enligt Le Figaro.

– Den tekniska undersökningen kommer att visa vilken kondition vapnen är i och vad de var tänkta att användas till, säger Manuel Valls.

Nyhetsbyrån AFP skriver att Vikernes i flera år har hållits under uppsikt av den franska säkerhetspolisen.

Varg Vikernes försvarsadvokat i Norge, John Christian Eiden, säger till tidningen Verldens Gang att han inte har informerats om den franska polisens insats.

– Jag vet inte vad han har gripits för eller varför. Jag vill avvakta tills han eventuellt meddelar ett behov av norskt bistånd, säger Eiden till VG.

Fick mejl av Breivik

Varg Vikernes var en av 530 personer som Anders Behring Breivik mejlade sitt manifest till innan han genomförde sina terrordåd mot Utøya och Oslo. Varg Vikernes har dock förklarat på sin blogg att han föraktar Breivik för vad han gjorde mot det norska folket.

Publicerad: