Svensken släppt från Bagdad-fängelset

Av: Anders Clark

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Frihetsberövad sedan lördags kväll

1 av 3 | Foto: Privat
FÄNGSLAD Abid Al-Sahlani, 63, sitter fängslad på oklara grunder.

Svenska medborgaren Abid Al-Sahlani greps i Bagdad på lördagskvällen.

Nu är han fri, enligt Expressen.

– Jag är fri nu, säger han på telefon från Bagdad till tidningen.

Under Saddam Husseins tid kämpade han för demokrati i Irak där han fängslades i tio år. Under tiden växte hans dotter upp utan sin pappa i Sverige.

Nu sitter har riksdagsledamoten Abir Al-Sahlanis (C) pappa Abid Al-Sahlani fängslats i Irak igen. Abid ska ha gripits i helgen.

– Femton polisbilar kom in. När min mamma öppnade dörren hade de redan osäkrat vapnen mot henne, säger Abir Al Sahlani.

Fängslad av diktatorn

Svenska Utrikesdepartementet bekräftar att det sitter en svensk medborgare frihetsberövad i Bagdad:

– Det är oklart på vilka grunder. Ambassaden har haft kontakt med myndigheter där och har också kontakt med hans hustru, säger Victoria Bell på UD:s pressjour.

Abir Al-Sahlani, 37, är svensk riksdagsledamot för Centerpartiet men bor på deltid i Irak. Pappan Abid satt fängslad tio år i ökända Abu Ghraib-fängelset under Saddam Husseins tid. Tillsammans var de med och bildade ett det liberala partiet Nationella demokratiska alliansen (NDA) i landet 2003, senare var Abid med och skrev landets konstitution och företrädde partiet i parlamentet.

Nu sitter han återigen fängslad.

"River upp sår"

– Det känns förjävligt, fyfan säger jag. Jag kan köpa att jag inte hade min pappa som barn i tio år, men jag fattar inte att mina syskon ska behöva gå igenom samma sak nu när Saddam Hussein är borta. Det river upp så mycket sår från barndomen, säger Abir Al-Sahlani.

Enligt Abir hungerstejkar hennes pappa i fängelset. Övriga som greps samtidigt har släppts och Abid Al-Sahlani har förhörts under natten.

Nu väntar Abir på besked om vad som ska hända med hennes pappa. Nästa lördag skulle hon och pappan åkt tillbaka till Sverige för att fira hennes bröllop i Umeå. Nu blir det inte så.

– Jag sitter med dator, ipad och telefon i högsta beredskap. Jag vågar inte lämna dem, säger Abir Al-Sahlani till Aftonbladet.

Publicerad: