NSA övervakar all nätaktivitet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En topphemlig programvara från NSA tillåter analytiker att söka genom enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik, avslöjar tidningen the Guardian. Avslöjandet sker utifrån de dokument som den avhoppade Edward Snowden läckt till tidningen.

Programmet, som kallas Xkeyscore, framhävs i dokumenten av NSA som myndighetens främsta verktyg att "nå längst" då man letar information om någon på nätet. Det ger analytikern möjlighet att se allt användaren gör.

Xkeyscore har dåliga kontrollmekanismer för vilka analytiker som får inleda övervakning. Analytiker har kunnat inleda bevakning utan specifikt tillstånd i varje fall, enligt de dokument brittiska tidningen the Guardian har tagit del av.

Träningsmaterial för programvaran beskriver i detalj hur analytiker endast behöver ange breda skäl för att inleda övervakning - och dessa skäl prövas varken av domstol eller av annan personal på NSA.

Dokumenten förklarar och bekräftar Edward Snowdens kryptiska uttalanden då han gav sin första offentliga intervju efter att ha läckt dokument till pressen:

– Jag kunde, från mitt skrivbord, bugga vem som helst - från dig och din revisor - till en domare eller till och med en president, så länge jag hade tillgång till deras personliga e-postadress, sade Edward Snowden till the Guardian i juni.

Företrädare för amerikanska underrättelsemyndigheter har nekat till Snowdens påståenden, och sagt att han ljuger.

Förutom att övervaka e-post och vilka webbsidor en användare besöker, kan analytiker på NSA enkelt komma åt chatthistorik och privata meddelanden på sociala medier som Facebook.

The Guardian visar i dag bilder på hur enkelt analytikerna kommer åt privata konversationer. Genom att fylla i ett användarnamn i NSA:s programvara kommer analytikern snabbt åt samtliga konversationer på Facebook. Detsamma gäller mikrobloggen Twitter och andra sociala medier.

TT

Publicerad: