Norrköping tvingade fram avgörande final efter galet drama

avMalin Wahlberg

NORRKÖPING. Det blev en helt sanslös rysare. 

Guldet såg ut att vara BC Luleås men Norrköping Dolphins stod för en galen vändning och tvingade fram en sjunde och helt avgörande final efter dubbla förlängningar.

– Det måste kännas risigt för dem, hade de varit fokuserade hade de kunnat stänga det här, säger Joakim Kjellbom.

BC Luleå skaffade sig ett guldläge genom att vinna den femte finalen på hemmaplan senast. I den sjätte kopplade de regerande mästarna greppet direkt. 

Norrköping hade svårt att få bollen i korgen och BC Luleå kunde gå ifrån till 7-0. Det dröjde nästan halva den första perioden innan Dolphins gjorde sina första poäng. 

Fredrik Larsson kom in och tände hemmalaget, men BC Luleå hade ändå 19-14 efter den första perioden. 

I den andra ökade BC Luleå tempot, drog i några treor och kunde gå till halvtidsvila med 41-27. 

– Vi har mycket bättre intensitet och energi i försvarsspelet, de får kämpa hårt för sina poäng, säger Tom Lidén i SBL:s sändning.

Magiska sekunder av Harris

Norrköping hade dock inte gett upp och började täppa igenom luckan efter paus. Men BC Luleå ryckte igen och hade 62-45 med 37 sekunder kvar av perioden och guldet var nära. 

Då stod Norrköping och Eugene Harris för några magiska sekunder och hämtade ikapp till 54-62 inför sista.

När Brandon Rozzell fick en teknisk foul med fyra minuter kvar kunde Norrköping göra 67-70. När Harris sedan lämnades öppen på trepoängslinjen var det kvitterat. 

Brandon Rozzell gav BC Luleå ledningen på nytt med en galen trea. Men Gerry Blakes kvitterade och fick dessutom chansen att avgöra från straffkastlinjen, men amerikanen missade kastet och matchen gick till förlängning.

Lindquist avgjorde

Även förlängningen blev ett stort drama. Med 22,8 sekunder kvar kunde Kjellbom kvittera till 84–84 efter att först ha missat två raka straffkast.

BC Luleå fick sista skottet, men missade och ny förlängning väntade. Norrköping kopplade ett litet grepp om den och kunde till slut vinna med 95–90 efter storspel av Mikael Lindquist.

– Vi snackade om att vi inte ville gå ut på det här sättet. Vi kom närmare och närmare, sedan fick vi publiken med oss. Sedan går det inte att undvika att Luleå tar ett par katastrofala beslut i anfall också. De sköt tidiga treor och gav oss verkligen chansen. Vill de ta en trea i transition så gärna för oss, säger Kjellbom och fortsätter: 

– De var klart bättre ön oss i första, men vi var klart bättre än dem i andra. Det var en konstig match, men vi visar stort hjärta.

Nu väntar en sjunde och helt avgörande final i Luleå på fredag.
– Vi har fått ett nytt liv. Det måste kännas risigt för dem, hade de varit fokuserade hade de kunnat stänga det här. Men man måste spela till slutsignalen och det gjorde vi i dag, säger Kjellbom.

1 av 8 | Foto: Ola Axman
ARTIKELN HANDLAR OM