PRESENTERAS AV

Gåsfamiljen blev överkörd – då räddade hon ungarna

avBabs Drougge

SVENSKA HJÄLTAR

När lokalbanan körde över gåsfamiljen i hoppade Philippa Reuterswärd ned på spåret och räddade ungarna.

Resten av dagen letade hon efter ungarnas mamma som krossat vingen.

– Kraset när de körde över fågelvingen var hemskt, säger Philippa Reuterswärd.

Philippa Reuterswärd, 29, var på väg hem till sin mamma i Djursholms Ekeby utanför Stockholm för att hjälpa till med hundarna på onsdagsmorgonen, vilket lokaltidningen Mitt i Stockholm var först med att berätta.

Klockan var strax efter nio när Philippa hoppade av Roslagsbanan och såg en förskräckt en samling människor stå och skrika, samtidigt som de kikade ned under tåget som stod inne på perrongen.

Hörde vingen krossas

Philippa tog sig fram precis i tid för att skymta den hjälplösa gåsfamiljen på spåret, innan tåget körde vidare.

– Alla skriker, och jag hör hur vingen på den här stackars stora fågeln bryts. När tåget har åkt bort så ser jag att det är tre små gässlingar som är på spåret och mammans vinge bara hänger. Det var superhemskt, det där kraset när de körde över fågelvingen var hemskt, säger Philippa Reuterswärd.

Gåspappan lyckades undfly tåget genom att flyga sin kos, men den skadade gåsmamman var kvar på spåret tillsammans med de tre dunungarna, som tack vare sin ringa storlek klarat sig oskadda.

Foto: Privat
En del av mammans fjädrar satt kvar efter att tåget passerat.

Hoppade ned på spåret

Bara tre minuter senare skulle nästa tåg komma, men Philippa agerade blixtsnabbt.

– Många blev förskräckta och backade bort, men det var en annan tjej som hjälpte till. Så jag sa såhär: ”håll koll om det kommer några tåg, så hoppar jag ner”.

Tillsammans lyckades Philippa och den andra tjejen få stopp på nästa tåg och samla in de tre kycklingarna i Philippas tygkasse. Men mamman lät sig inte fångas in, utan fräste och försvann längs med spåret.

Nu började Philippa efterforska hur de skulle gå vidare med räddningsaktionen. Ungarna behövde sin mamma, som i sin tur behövde vård.

Foto: Privat
De tre dunbollarna i säkerhet.

Letade i timmar

Efter många samtal med SL, polis och kommunen, lyckades Philippas mamma luska fram numret till Stockholms vildfågelrehab (SVR), som kunde ta hand om ungarna. Nu återstod att hitta gåsmamman.

Resten av dagen ägnade Philippa åt att leta efter den skadade mamman, med några avbrott för att ta hand om sin egen mammas hundar.

– Jag tänkte nog inte så mycket, utan jag var tvungen att göra något. I och med att jag ändå skulle hjälpa min mamma så hade jag ju avsatt tid till att hjälpa djur, så då kunde jag ju hjälpa de där djuren också.

1 av 2 | Foto: Privat
Philippa Reuterswärd.

Gick inte att rädda

Förgäves åkte hon fram och tillbaka med Roslagsbanan, spanandes efter den skadade gåsen. När det började mörkna bestämde hon i samråd med SVR att det var dags att gå hem.

Dagen efter lyckades trafikledaren på tågbolaget Arriva, som också hjälpt till att få ungarna till SVR, hitta och fånga in gåsmamman. Dessvärre var hennes vinge helt krossad och hon var tvungen att avlivas.

– Jag blev jätteglad att de i alla fall hittade den så att den slapp lida. Det är så hemskt att den gick och letade efter sina ungar med sin skadade vinge. Som djurvän blir man väldigt berörd.

Foto: Privat
Ungarna har redan fått en ny ”mamma”.

Har fått adoptivmamma

Ungarna mår emellertid bra, och har redan fått en omhändertagande adoptivgås hos SVR.

Philippa tycker att det borde finnas bättre samordning, och information kring var man ska vända sig om man hittar skadade djur, även mindre arter. Efter händelsen är hon tacksam över att vildfågelrehaben finns, och hyllar den ideella rörelsen.

– De är en helt frivillig volontärorganisation som lever på gåvor från privatpersoner. De verkar vara riktiga eldsjälar och tar hand om alla fåglar oavsett art. Så de är ju riktiga hjältar, säger Philippa Reuterswärd.

ARTIKELN HANDLAR OM