”Har ingen anledning att vara negativa”

avSimon Bank

BILBAO. Han har varit stolt över segrar, stolt över oavgjorda matcher, nu satt Graham Potter här efter en förlust.

Och var stolt.

– Vi har sju poäng, allt i egna händer. Det finns ingen anledning att vara negativa, säger ÖFK-tränaren.

De spelade en på många sätt perfekt första halvlek, de överlevde i 25 minuter av andra halvlek, men till slut höll det inte längre.

Aritz Aduriz skickade in det förlösande 1–0-målet för Athletic, Östersund har förlorat en match i Europa League.

– De (Athletic) förtjänade att vinna, men jag är stolt över mina spelare. Vi försökte vara oss själva, spela vårt spel, men motståndarna var bra. De tryckte ner oss lite mer än vi velat, även om de mest skapade fasta situationer, säger Graham Potter till Sportbladet.

Fembackslinje för ÖFK

ÖFK spelade med fembackslinje i första halvlek, och gick över till fyrbackslinje efter paus, för att kunna få fler uppspelspunkter och kunna hota lite mer offensivt.

Känns det som att det slog tillbaka lite?

– Vi ville bygga anfall bättre och ta oss in bakom deras backlinje, i första halvlek fick vi inte tillräckligt med kontroll för att kunna göra det även om vi hade ett par lägen. Det var inte systemet, mer att vi mötte ett bra lag som spelade i en bra atmosfär på sin hemmaplan.

Spelmässigt hade Athletic ett stort övertag, men mot ett välorganiserat ÖFK ledde det ändå mest till inlägg och hörnor. När matchen var över hade baskerna vunnit hörnstatistiken med otroliga 16–0 – utan att egentligen skapa någon riktigt vass chans på en enda av hörnorna.

Om man ska se positivt på det – ni var rätt bra på att försvara på hörnor…?

– Det har varit en svaghet för oss förut, men nu är det en styrka. Vi hade helst inte velat ha så många mot oss förstår, för det gjorde att de fick publiken med sig och att vi fick inleda våra anfall med insparkar.

– Vi försökte där ute, jag tror att alla kunde se det. Vi var bara inte bra nog just i kväll för att nå ett resultat.

Vidöppen grupp igen

Resultaten på torsdagskvällen  (1–0 till Athletic, 2–0 för Hertha mot Zorija Luhansk) gör att grupp J är vidöppen igen. För ÖFK:s del verkar nu hemmamatchen mot Zorija om tre veckor bli en absolut nyckelmatch.

– Vi har fortfarande allt i egna händer. Vi har sju poäng, vilken ingen väntat sig på förhand. Det finns ingen pessimism från vårt håll över huvud taget, vi har en fantastisk chans i nästa hemmamatch, det är en otrolig möjlighet för oss…

– Men det kommer inte att bli enkelt.

ARTIKELN HANDLAR OM