Svensk inför rätta i dansk mastodonträttegång

Av: TT

Publicerad:
De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Arkivbild.

Polisens Operation Goldfinger ledde till det största narkotikaåtalet i Danmarks historia – ett svensk-danskt nätverk misstänks ha smugglat nio ton kokain. Rättegångsstarten under fredagen blev inte problemfri.

Femton personer är åtalade, bland dem en svensk medborgare. På grund av den stora mängden människor – försvarsadvokater, åhörare, poliser och häktespersonal – har rättegången förlagts till en flera hundra kvadratmeter stor lokal i utkanten av Christianshavn i Köpenhamn.

Först verkade det som att alla ändå inte skulle kunna få plats och några anhöriga ombads lämna, vilket ledde till protester. Det slutade med att rätten kom fram till att alla kunde stanna.

Samtliga 15 åtalade nekar till brott. Deras försvarsadvokater protesterade mot att åklagaren lämnat in avgörande handlingar i sista stund och begärde paus för att hinna läsa in sig. Köpenhamns tingsrätt planerar för 54 förhandlingsdagar och dom väntas först i september nästa år.

De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Enligt åklagaren har narkotikan smugglats in i Danmark från Nederländerna och Belgien. En del av den har sedan smugglats vidare till Sverige. Två kusiner har pekats ut som huvudmän, den ena bosatt i Sverige och den andra i Danmark.

Publicerad: