Johaug självkritisk efter skadebekymmer

Av: Filip Lindfors

Publicerad:

SPORTBLADET

I början av sommaren satsade Therese Johaug på friidrott och 10 000 meter.

Efter det ”semestrade” hon med att vandra upp och ner för fjälltoppar.

Sen kom skadorna.

Therese Johaug. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen/NTB/TT
Therese Johaug. Arkivbild.

En sommar med hårdträning och en semester med tuff fjällvandring tvingade Therese Johaug till flera veckors vila efter att ha blivit övertränad.

Det började med friidrottstävlingen på Bislett den 11 juni där Johaug debuterade som friidrottare och gjorde det bra. Men det var också friidrottssatsningen som blev starten på skadeproblemen enligt norskan.

– Jag tränade väldigt mycket i juli och kände mig i väldigt bra form. Sedan avslutade jag mängdperioden och åkte på ”semester” till Lofoten. Där blev det ganska många vandringar upp och ner för fjälltoppar. Jag kände att belastningen på benen blev för stor och det satte sig muskulärt strax ovanför knäna, sa hon då till NRK.

Sedan dess har det varit oklart hur länge Johaug skulle tvingas vila, men nu, flera veckor senare är hon tillbaka i träning på snö och berättar för NRK om skadeperioden.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Fick mycket behandling

– Det går mycket bättre nu. Jag fick ta det lugnt en period och fick mycket behandling av massörerna på Olympiatoppen (Norges SOK), säger Johaug som åker i lugnt tempo, mest för att få in känslan av skidåkning igen.

Johaug har nu tränat på Sognefjellet med, bland andra, supertalangen Helene Fossesholm och fokus ligger på benträning då det framförallt varit just benen som tagit stryk under fjällvandringarna.

– Det är fantastiska förhållanden här. Vi har en slinga på nästan fem kilometer och det är stenhårt i spåret. Det är strålande, säger Johaug till NRK om passet i dimman på Sognefjellet.

Världscuppremiären är planerad till finländska Ruka 27-29 november.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Publicerad: