Intensiven i Uppsala coronafri – för första gången sedan september

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Region Uppsala har nått en positiv milstolpe.

För första gången sedan 28 september är intensivvårdsplatserna i länet utan covid-19-patienter.

– Mortaliteten inom intensivvården har nästan halverats jämfört med under våren, säger Rafael Kawati, överläkare och sektionschef vid Akademiska sjukhuset intensivvårdsavdelning.

Region Uppsala låg före stora delar av landet på väg in i höstens andra coronavåg. Det kan vara en av förklaringarna till att man nu ser ut att vara en av de första större regionerna på väg ur krisen.

– Vi fick en snabb ökning redan i början av oktober, i resten av landet ökade fallen framför allt i början av december. Det kan förklara att vi får en snabbare återhämtning nu. Sedan kan restriktioner och åtgärder bidragit, men hur mycket är svårt att säga, säger Rafael Kawati, sektionschef för iva på Akademiska sjukhuset.

Han sätter samman onsdagens glädjande nyhet med ett fall i smittspridningen.

– Vad vi ser just nu är en följd av den snabba sänkningen av smitta som skedde i januari. Det kommer in ett mindre antal patienter, samtidigt som våra inlagda patienter hunnit tillfriskna och komma till en lägre vårdnivå.

Får bättre vård

Dessutom har man på Akademiska sjukhuset, precis som på andra sjukhus i landet, blivit bättre på att vårda covid-19-patienter.

Vårdtiden på iva är flera dagar kortare per patient jämfört med under våren. Enligt en artikel i Läkartidningen i december hade snittiden per patient på iva gått från 16 dagar till 9, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Dessutom är dödligheten klart lägre.

– I mars, april behandlade vi patienter med en sjukdom vi knappt hade en aning om. Nu har vi mycket bättre kunskap och vet att patienter har stor risk att utveckla tromboser, alltså en propp i kroppen.

– Vi vet att kortison gör skillnad i mortalitet och sätter in det hos alla som behöver respiratorbehandling. Och vi har en bättre allmän omvårdnad och är bättre organiserade jämfört med i våras, säger Rafael Kawati.

Personal i en korridor på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Personal i en korridor på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En ökning att vänta

Enligt regionens egna siffror har man inte varit utan covid-19-patienter på intensiven sedan 28 september, men dagens andningspaus kan vara kortvarig.

– Det som är oroväckande är att det finns en ökning i den rullande incidensen på 100 000 fall i hela landet. Det syns i Mellansverige och även i Uppsala. Ökningen är liten, men effekten kommer vi se om några veckor, det kan hända att vi bara befinner oss i ett fönster nu, säger Rafael Kawati.

Samtidigt är det mycket svårt att ge prognoser då vaccinering, restriktioner och smittspridningens utveckling spelar in när det kommer till vårdbehovet.

– Alla prognosmakare har haft fel under hösten, även de bästa av de bästa, men det kommer att bli en ökning, definitivt.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE