Stjärnorna petas i OS-kvalet

Axnér: ”Stänger inga dörrar”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

I mars väntar OS-kvalet för handbollsdamerna.

I dag tog Tomas Axnér ut truppen och vaskade om rejält i laget från EM.

Han petar veteranerna Filippa Idéhn och Nathalie Hagman.

Det är dags för handbollslandslagets nya tidsålder: e Gu, alltså tiden efter Isabelle Gulldén, storstjärnan som tackade för sig efter EM i december.

För någon vecka sedan meddelade också Sabina Jacobsen att hennes landslagskarriär är över och att det inte blir någon comeback i OS-kvalet efter nästan två år utan landskamper.

Den 19–21 mars ska Sverige nämligen spela OS-kval i Spanien, med en mycket överkomlig lottning. Allt annat än svenskt avancemang skulle vara ett fiasko då Senegal och Argentina är svaga handbollsnationer på damsidan.

– Om vi hade en tuff lottning i EM så har vi en mer human lottning i detta kvalet, säger Tomas Axnér.

”Stänger inga dörrar”

I dag tog han ut truppen till kvalet och då valde han att peta två veteraner: målvakten Filippa Idéhn, med åtta raka mästerskap bakom sig, och högersexan Nathalie Hagman, som gjort sammanlagt nio mästerskap.

I stället för Idéhn är lika rutinerade Johanna Bundsen tillbaka mellan stolparna.

– Bundsen hade inför EM en försäsong som inte var optimal. Men hon har haft en väldigt fin utveckling i vinter och spelat stor handboll i den danska ligan. Hon har svarat bra på ”petningen” till EM. I EM var Ryde vassare än Filippa och jag tycker att de andra målvakterna har presterat bättre nu. Filippa har alla möjligheter att slå sig in i laget igen. Vi stänger inga dörrar, säger han i samband med uttagningen.

På högerkanten kommer Emma Fernis tillbaka i Blågult i stället för Hagman. Mathilda Lundström är kvar på positionen från EM.

– Det är ganska tuff konkurrens här. Fernis har gjort några jättefina månader i sitt klubblag och öst in mål. Det var naturligt att prova henne. Mathilda Lundström är Sveriges bästa kantförsvarare i mina ögon.

Varför petas Hagman?

– Hon har haft lite begränsat med speltid i Nantes och hade inget supermästerskap i EM. Hon kan bättre. Men det handlar mer om Emmas prestation i den här konkurrensen.

Debutant på mittnio

Ytterligare två bekanta ansikten är med igen: Johanna Westberg, som var sista spelare att petas till EM, och Hanna Blomstrand, som var skadad inför EM.

Axnér har också tagit ut en debutant: mittnian Jenny Carlson, 25, från danska Holstebro. Hon är fostrad i Kärra i Göteborg men fick sitt genombrott i Lugi innan hon gick till Danmark.

– Hon var nära att komma med till EM och har stärkt sina aktier här efter mästerskapet. Hon blir ett bra komplement till Carin Strömberg och Melissa Petrén. De har lite olika egenskaper, säger Axnér.

Från EM saknas också linjespelaren Johanna Forsberg.

Totalt har Axnér tagit ut 18 spelare. Men bara 16 skrivs in i truppen medan två spelare blir reserver på plats, en målvakt och en utespelare.

Publicerad: