”Svalkade mig med ett glas champagne”

Ett ögonblick, Carl Jan Granqvist, 74

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl Jan Granqvist, krögare och vinkännare.
Foto: LOTTE FERNVALL
Carl Jan Granqvist, krögare och vinkännare.

NYHETER

... Carl Jan Granqvist, 74, som i grunden är emot spritmonopolet och den nyblivna pensionären. Vilket är ditt första minne av Systembolaget?

– Det var i Örebro, i en fin lokal som jag besökte med mina föräldrar. Mamma och damerna på 60-talet drack sherry när spelade bridge och herrarna drack konjak. På den tiden var det populärt med klassiska viner från Mosel och Rhen och i gåsatid drack man gärna en Beaujolais och även gärna bourgogne. Annars drack mina föräldrar klassisk bordeaux.

Drack du vino tinto som ung?

– Nej. Jag tillhörde inte riktigt 68-rörelse. Jag svalkade mig med ett glas champagne. Det var inte vanligt men det fanns både Moët och Gula Änkan. När jag började som krögare 1972 fanns det ung 450 sorters viner på Systembolaget, nu finns det nästan lika många champagnesorter.

Är du bekant med begreppet "halvböj?"

– Vad hette det, sa du?

Bolagets personal myntade uttrycket "en halv böj" om Explorer-vodkans 37,7 centilitersflaska. Det var den mest sålda vodkan och förvarades därför under disken, lätt åtkomlig, med en "halv böj". Cornelis Vreeswijk skrev till och med en låt om fenomenet, bluesen "En halv böj blues".

– Det jag minns var däremot slänggrogg. Det var enkel konjak med sockerdricka.

Håller du med om att alkoholkunskapen hos svenska folket har ökat?

– Framför allt hos Systembolagets personal. Förr var man tvungen att säga ett nummer för de kunde inte uttala namnen. I dag har man satsat på utbildning och 80 procent av folket tycker att Systembolaget är bra. Det är väl för att vi är det sista Sovjetfolket som gillar planhushållning medan jag själv som bott i Grythyttan hela mitt liv inte tycker om det för det finns ju inget Systembolag här. På Östermalm, däremot, är utbudet gott.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu? Är Systembolaget ändå värt att fira?

– Allt är värt att fira om man kan dricka goda viner till.


Namn: Carl Jan Granqvist.
Ålder: 74.
Bor: I Stockholm och i Grythyttan.
Familj: En son.
Aktuell: I tv-serien "Seniorsurfarna" i vår, för andra gången, och med en ny bok "Svensk gastronomi, en global succé" (Måltidsakademins förlag).

Publicerad: