CJ Björk: En extra ingrediens till ett etablerat hatmöte

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:

Fjolårets möte blev skandalartat.

I kväll ska hobbypoeten och försvarsbjässen Myles Garrett skriva ett nytt kapitel till den heta rivaliteten mellan Cleveland Browns och Pittsburgh Steelers.

Foto: Ron Schwane / TT

Myles Garrett har burit ett skadedrabbat Cleveland Browns-försvar till lagets bästa säsongsstart på 26 år. Efter segrar mot lag som Dallas Cowboys och nu senast Indianapolis Colts har de matchraden 4–1. 

Garrett har varit tongivande i samtliga matcher hittills. För närvarande ligger han topp-tre i flertalet av de parametrar som en försvarsspelare mäts i såsom sacks, forced fumbles, fumble recoveries och press skapad mot en quarterback.

Men i kväll står han inför sin säsongs hittills största utmaning, mot divisionsrivalen Pittsburgh Steelers. Och det är här som han på allvar kan etablera sitt namn i kampen om utmärkelsen ”Årets försvarsspelare”.

”Riktad rasistisk attack”

Men utmaningen är inte bara av fysisk karaktär. Det är en repris på det fjolårsmötet som kostade honom en säsongsavstängning, 45 623 dollar i böter samt ungefär 1,2 miljoner dollar i utebliven lön. Detta sedan han slitit av Steelers Mason Rudolphs hjälm, för att sedan måtta en swing rakt över quarterbackens huvud med just denna hjälm.

Bakgrunden till sitt agerande säger Garrett själv beror på en personligt riktad rasistisk attack från Rudolph, och att det till slut slog slint.

Foto: Ron Schwane / TT NYHETSBYRÅN

Pengar är dock inget större problem för Brownssttjärnan då han inför denna säsong skrev på en kontraktsförlängning på fem år värd 125 miljoner dollar. Sådana summor är det få lag som investerar i om det skulle handla om en spelare med aggressionsproblem, vilket kan kosta laget både matcher samt ge dåligt rykte.

Garrett är dock långt ifrån en sådan spelare. Han är, bortsett från fjolårets hjälmincident, en lugn och harmonisk lagkamrat och det finns ingen i Browns som har ett ont ord att säga om honom.

Skriver poesi

För Garretts del fokuserar allt kring hur han kan bli så bra defensiva end som bara är möjligt. Under försäsongen tränar han två gånger per dag – tre timmar direkt på morgonen och tre timmar på eftermiddagen. Han har inte ätit efterrätt på sex år, senast var det hans farmor Juanitas chokladtårta… Han dricker inte heller läsk och äter endast pizza en gång i månaden.

Utöver strikta kostvanor och hårdträning så skriver Garrett poesi så ofta han kan, och håller även på att skriva en barnbok om dinosaurier (!).

Skrivandet började redan som åttaåring då Garretts poesiintresserade farmor gav honom penna och papper och satte sig tillsammans med sonsonen och skrev i timmar. Juanita gick bort i sviterna av Alzheimers 2014, men Garrett känner att han håller henne levande i sina texter.

Detta skrivande är, enligt Garrett själv, den motpol han behöver för att skapa balans till det intensiva tränandet och den långa, tuffa fotbollssäsongen.

Kan bryta mångåriga traditionen

Både Browns och Steelers organisation menar att förra årets hjälmincident med efterföljande slagsmål lagen emellan inte kommer påverka kvällens match, och att båda lagen väljer att fokusera framåt. Men sanningen är den att oavsett vad de väljer att säga till media, så ger det en extra ingrediens till det redan etablerade hatmötet. En rivalitet som har varit väldigt ensidig de senaste åren då Steelers sedan år 2010 leder inbördes möten med 16–3.

Detta är inte bara en personlig dust för Myles Garrett. Det är även en chans för Browns som lag att skicka ett meddelande till resten av ligan, och visa att Browns äntligen är redo att kliva upp ur det mediokra träsket och bryta den mångåriga traditionen av att vara rent ut sagt patetiska.

Foto: Ron Schwane / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE