Chili con carne på högrev

Foto: Diana Miller
Chili con carne med ris
MAT & DRYCK

En gryta full av smak till hösten.
Passar perfekt att göra på helgen så att du kan låta den koka riktigt länge.
Servera med dina favorittillbehör, till exempel ris eller tortillabröd, gräddfil, guacamole och tomatsalsa.

Chili con carne på högrev

6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg högrev

  • 3 gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 3 morötter

  • 2 msk rapsolja

  • 1 kanelstång

  • 2 lagerblad

  • 1 tsk malen koriander

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk chiliflakes

  • 1 tsk timjan

  • 5 hela nejlikor

  • 33 cl ale

  • 5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

  • 400 g kokta kidneybönor

  • 50 gram mörk choklad

  • salt

  • nymalen svartpeppar

  • koriander till garnering

Gör så här:

  1. Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken.

  2. Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.

  3. Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör då och då så att grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.

  4. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.

  5. Servera med exempelvis ris, tortillabröd, gräddfil och tomatsalsa.