Skid-VM 2017

Så skapar Stina Nilsson guldtaktiken

"Jag får inte så mycket råd längre”

avErik Karlsson

LAHTIS. Hon kallas den största taktikern i damskidåkningen 

Nu ska Stina Nilsson plocka fram guldtaktiken. Eller ja, flera stycken. 

– Jag har en plan a, b, c, d och e, säger hon.

Foto: Bildbyrån

I kväll rivstartar VM med Sveriges största individuella guldchans under hela mästerskapet när Stina Nilsson kliver in på sprintbanan. Stundtals i år har hon varit helt dominant, men även dagar när kroppen svarat sämre har Stina använt sitt åkhuvud och överträffat förväntningarna. 

– Hon är slipad. I min värld är hon den mest taktiska i dameliten, säger landslagstränaren Ola Ravald. 

Sportbladet satte sig ner med sprintstjärnan för att prata om hur en segertaktik kan slipas fram. 

– Jag får alltid börja med att läsa av vilken fas kroppen är i. Är jag i dålig form har jag en taktik och är jag i riktigt bra form kan det vara en helt annan. Det märker jag ganska tidigt i loppet eller efter prologen i en sprint, säger hon. 

Du har en plan a och en plan b helt enkelt? 

– Ja, och en plan c, d och e. Det finns många olika scenarion på hur man ska lägga upp loppet. 

”Får inte mycket råd”

Hur mycket tid lägger du på det innan loppet? 

– Inte för mycket ändå, det är lätt att bli låst om jag har för mycket tankar på förhand. Det gäller att bara våga slappna av och lita på att kroppen kan ta ett snabbt beslut. Vilket i och för sig är ganska svårt. 

Men du är bra på det. Är det ren intuition? 

– Ja, jag tror det. Kvinnlig intuition, haha. 

Det norska laget fick använda stora delar av sin presskonferens i går för att reda ut hur de skulle stoppa svenskan. Något alla hade funderat mycket på.

Men enligt Stinas tränare Ole Morten Iversen är Nilssons styrka att hon inte lägger motsvarande tid på sina motståndare.

– Stina tänker inte på norskorna, hon tänker på sig själv. Hon är bättre än de flesta på att ändra sin taktik efter hand, säger Iversen som inte lägger sig i taktiksnacket alls.

Där har Stina Nilsson lärt sig själv den hårda vägen att man ska ta besluten själv. 

– Jag får inte så mycket råd längre. Jag fick det i Davos och då vet vi hur det gick (Nilsson trillade redan i prologen och missade vidare åkning red. anm.) Det bästa är att läsa av själv och ge sig själv råd. 

Finns det någon i världscupen du är lur på inför ett lopp, som kan överraska dig taktiskt? 

– Nej inte så, men däremot tar man lärdom efter att man har åkt många lopp. Det kan gälla att man inte ska ligga bakom Justyna (Kowalczyk) i en utförsbacke, att man har koll på vilka som är sämre utför och vilka åkares ryggar som kan vara bra uppför i olika backar. 

Du är stark taktisk, delar du med dig till andra i laget inför? 

– Vi är ganska öppna så, men samtidigt är det svårt att ge råd och ta emot råd innan man har känt på kroppen i spåret. Men vi diskuterar och analyserar ofta banor tillsammans. 

Den analysen ska ge guld i dag.

Sprintkvalet startar kl 14, kvartsfinalerna kl 16.30 i SVT 1.

ARTIKELN HANDLAR OM