Topprepublikan efter ryssmöte: ”Tror att Putin betalar Trump”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. ”Jag tror Putin betalar Trump”.

Det ska den republikanska ledamoten Kevin McCarthy ha sagt efter ett möte om Ryssland under 2016 uppger Washington Post.

Talmannen Paul Ryan var dock snabbt framme och bad de närvarande republikanerna att hålla tyst om vad de just hört.

”Inga läckor ... Det som sägs inom familjen stannar i familjen.”

Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYR N

Påståendet ska ha skett en månad innan Donald Trump accepterade utnämningen som republikanernas presidentkandidat i valet 2016.

Det var efter samtal med Ukrainas premiärminister Volodymyr Groysman – som beskrev en särskild Kreml-taktik som gick ut på att finansiera populistiska politiker i syfte att undergräva östeuropeiska demokratiska institutioner – som ledaren för republikanerna i representanthuset, Kevin McCarthy, ska ha gjort det häpnadsväckande uttalandet.

”Två personer som Putin betalar”

”Det finns två personer som jag tror att Putin betalar: Rohrabacher och Trump,” hörs McCarthy säga på inspelningen från 15 juni 2016 som Washington Post tagit del av.

McCarthy nämner den republikanska ledamoten Dana Rohrabacher som gjort sig känd för att vara en frekvent försvarare av Putin och Ryssland.

Flera närvarande republikaner ska först ha skrattat gott åt vad de trodde var ett skämt men McCarthy ”svor till Gud” att uppgifterna stämde.

Dock ska Paul Ryan, numera talman i representanthuset, stoppat McCarthy från att säga mer och uppmanat de närvarande republikanerna att hålla tyst om vad de hört.

Ryan: Inga läckor accepteras

”Inga läckor ... Det som sägs i familjen stannar i familjen. Det är på det sättet vi vet att vi är en riktig familj här.” ska Paul Ryan ha sagt enligt inspelningen.

Uttalandet ska ha skett dagen efter avslöjandet att ryska hackare på uppdrag av Putin hade trängt in i Demokraternas datornätverk.

Enligt The Washington Post är det utifrån inspelningarna svårt att utläsa hur pass stort allvar som bör läggas vid kommentaren, men tidningen menar ändå att samtalet ger en inblick i hur den ryska närvaron i presidentvalskampanjen var påtaglig redan för ett år sedan och hur republikanerna försökte att hemlighålla detta.

”Ett misslyckat skämt”

En talesperson för Paul Ryan säger dock att något utbyte av pengar mellan Trump och Putin aldrig har skett och Matt Sparks, talesperson för McCarthy, säger att ”bara tanken på att McCarthy skulle ha hävdat detta är absurd och falsk.

”Detta var bara ett misslyckat försök till humor”, säger Sparks.

Även en talesperson för Rohrabacher, säger att Rohrabacher ”hela tiden har varit en konsekvent förespråkare för ett närmre samarbete med ryssarna för att bekämpa radikal islamism” och att han ”inte behöver betalas för att komma fram till en sådan nödvändig slutsats”.

Publicerad:

LÄS VIDARE