Lennart Jähkel tillbaka med ”Pistvakt”

1 av 5

avJakob Meijer

NÖJE

Bjärnar och hojt.

Bröderna Marklund är tillbaka när ”Pistvakt och Pjäxpistols” har nypremiär i Göteborg i höst.

– Vi driver lite mer med stockholmare än norrlänningar, säger Lennart Jähkel om succéshowen.

Kultförklarade ”Pistvakt” har blivit både tv-serie, film, skiva och show. I höst gör bröderna Sven-Erik, Jan-Erik och Olof, spelade av Lennart Jähkel, Jacob Nordenson och Tomas Norström, comeback när de sätter upp sin nygamla show på Kajskjul 8 i Göteborg.

Trots att tv-serien har snart tjugo år på nacken – första säsongen hade premiär på SVT 1998 – får den norrländska brödratrion hela tiden nya fans.

– Vi upptäcker när vi är ute att det hela tiden kommer unga människor, det är 17- och 18-åringar. Skivan vi bygger showen på streamas jättemycket på Spotify. Det är förvånande att det är så populärt. Men det är väldigt roligt, säger Lennart Jähkel.

”Är som en saga”

Skådespelaren har svårt att sätta fingret på vad det är som gör serien så populär.

– Ja, jag vet faktiskt inte. Jag har fått den frågan så många gånger. Men det är som en saga på ett sätt, det är en speciell värld, säger han om ”Pistvakt”.

”Pistvakt” utspelar sig i den fiktiva norrländska byn Svartlien, och kretsar kring de speciella karaktärerna Sven-Erik, Jan-Erik och Olof. Lennart Jähkel menar att det inte handlar om att göra narr av någon.

– Vi driver lite mer med stockholmare än norrlänningar. Men jag ska egentligen inte säga att vi driver. Vi tar det här karaktärerna på allvar. Det är komedi, men en sorglig botten med saknaden och ensamheten.

”Kommer aldrig heja på Hammarby”

Lennart Jähkel är själv född i Piteå, men har bott i Stockholm sedan 1977.

Känner du dig som stockholmare nu?

– Nej, jag känner mig som någon slags norrlänning. Jag skulle aldrig kunna heja på Hammarby eller något sådant där. Det är Gif Sundsvall i fotboll och Timrå IK i hockey.

”Pistvakt och Pjäxpistols” har premiär den 18 november. Biljetterna släpps den 19 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Teater

Serier

Musik