Le Pen är bara ett terrordåd från presidentposten

MARSEILLE. När polisen grep två män i en lägenhet här med mängder av sprängmedel så förhindrade man inte bara ett bombattentat. Man kan också ha avgjort det franska presidentvalet.

Extremhögerns Marine Le Pen är bara ett terrordåd från presidentposten.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Poliser vid järnvägsstationen i Marseille.

Även om hon backat något i de senaste opinionsmätningarna så är Le Pen fortfarande en av favoriterna att gå vidare till den andra valomgången.

Marine Le Pen har egentligen bara tre frågor hon vinner väljare på. Att föra Frankrike ut ur EU, stänga gränserna för invandrare och förhindra att landet drabbas av nya terrordåd.

När hon höll sitt avslutande valmöte i Marseille i går kväll prisade hon åhörarna för att de kommit trots terrorhotet och att polisen av rädsla för motdemonstrationer stängt tunnelbanestationen närmast konsertlokalen där hon skulle tala.

Efter de två stora terrorattackerna i Paris 2015 och en rad mindre dåd de senaste åren har fransmännen fått nog av terror.

Frankrike lever fortfarande under undantagstillstånd.

Ingen kandidat driver frågan om säkerhet hårdare än Nationella Frontens Marine Le Pen. Ingen gör en så tydlig koppling mellan invandringen av muslimer och terrorn. Ingen föreslår så drastiska åtgärder som Le Pen för att få stopp på den.

Därför är det också rimligt att anta att ingen annan kandidat skulle gynnas mer av ett större terrordåd i valspurten än Marine Le Pen. Det skulle bekräfta hennes bild av att de ansvariga i dag inte gör tillräckligt.

Eftersom Hollande inte ställer upp finns det ingen som kan ta på sig landsfaderrollen om det värsta skulle hända.

Morgonen efter att de två männen gripits i Marseille medan de var på väg att spela in en video där de skulle ta på sig ansvaret för ett stort terrordåd riktat mot valrörelsen, sitter Le Pen i morgonsoffan hos en av de stora franska tv-kanalerna i sitt blonderade hår och iklädd en blå kavaj.

Hon är helt kompromisslös i sin inställning till terroristerna.

Franska säkerhetspolisen har upprättat en lista på 10 000 individer som man anser är våldsbejakande extremister och som anses kapabla att begå ett terrordåd. Majoriteten av dem är radikala islamister. Listan kallas "fiche S".

Om Marine Le Pen blir president tänker hon omedelbart utvisa samtliga. Man behöver inte ha begått något brott. Det räcker att finnas med på listan.

När den manlige programledare undrar hur hon tänker göra med dem som är franska medborgare får han knappt ställa klart frågan innan presidentkandidaten bryter in och svarar.

– De som har dubbla medborgarskap ska fråntas sitt franska medborgarskap och därefter utvisas till sina hemländer. De som är franska medborgare ska sättas i fängsligt förvar.

Att nervositeten för nya dåd ökat märks. När vi kliver av tåget i ett soligt Marseilles är polisen i färd med att utrymma hela stationen på grund av ett misstänkt föremål. Poliser utrustade med automatvapen motar bort alla som försöker ta sig in på stationen som stängs tillfälligt.

Marine Le Pen har det senaste året stadigt legat i topp i opinionsmätningarna på mellan 25-30 procent. Men nu på slutet har hon tappat något och ligger på 22 procent i de senaste mätningarna.

Frederic Dabi på opinionsinstitutet IFOP tror det beror på att hon gjort misstag i sin valkampanj och inte längre är ensam kandidat om att förorda ett utträde ur EU.

Men när det gäller säkerheten är hon fortfarande den kandidat som är beredd att gå längst för att stoppa nya terrordåd.

Hon påstår inte att alla invandrare som söker sig till Frankrike är presumtiva terrorister men hävdar att de utgör en ökad riskfaktor. En risk hon inte vill ta.

– Att utvisa farliga individer och stänga landet för nya invandrare är ingen garanti för att inga nya terrorattacker inträffar, sa hon nyligen på ett valmöte. Men bara när vi gjort allt som står i vår makt för att stoppa nya dåd kan vi känna oss nöjda.

Det är en extrem inställning men en som kommer att vinna henne röster framförallt om fransmännen känner att hotet om terror ökar igen.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM