Dagens namn: Lydia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Afghanistan

Här börjar framtiden

Kvinnorna i Afghanistan trotsade talibanernas hot – gick till vallokalen

vill välja själv Läget i staden Mazar-e-Sharif är lugnt, åtminstone jämfört med andra provinser, och kvinnorna är inte rädda för att gå till vallokalen. Trots att talibanerna har hotat med att skära av kvittot på att de har röstat – ett målat finger. ”Jag är här för att jag själv vill välja president”, säger Malya.   vill välja själv Läget i staden Mazar-e-Sharif är lugnt, åtminstone jämfört med andra provinser, och kvinnorna är inte rädda för att gå till vallokalen. Trots att talibanerna har hotat med att skära av kvittot på att de har röstat – ett målat finger. ”Jag är här för att jag själv vill välja president”, säger Malya. Foto: Magnus Wennman

   ?Är vi i krig – eller?

Svaret är ja, skrev Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i söndags.

Ska vi stanna kvar? Det är en diskussion som rymmer många olika åsikter.

   ?I går var det presidentval i Afghanistan. Aftonbladets Johanne Hildebrandt och Magnus Wennman träffade flera kvinnor i Mazar-e-Sharif som utan att tveka ­ut­nyttjade sin nyvunna rätt att rösta.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

DEBATT – Är vi i krig eller?

Jan Guillou och Allan Widman debatterar svenska truppers närvaro i Afghanistan

MAZAR-E-SHARIF. Kvinnorna köar i Fatme Balkhi-skolan för att rösta. De småpratar avspänt

i väntan på att komma fram till träbordet där valarbeterskan river av stora ark med bilder på kandidaterna. Bilderna är viktiga för att de många analfabeterna ska kunna rösta på rätt kandidat.

–?Jag är här för att jag själv vill välja president, säger Malya bakom nätet på sin burka när hon stiger ut i solskenet med ett rött finger, tecknet på att hon röstat.

Malya är inte det minsta rädd, hon säger att säkerhetsproblemen finns i andra områden, som gränsprovinsen där strider mellan afghanska trupper och talibaner rasat hela dagen.

Ingen bryr sig om bomberna

Men i staden Mazar-e-Sharif är det så lugnt att en del till och med har börjat prata om framsteg, och att de svenska soldaterna borde ägna sig åt att bygga upp infrastrukturen i stället för att bara fokusera på säkerhet.

Att en vägbomb hittades i går kväll strax utanför staden verkar ingen bry sig om, eller så vet de kanske inte om det.

–?Det är viktigt att kvinnor röstar och att vi skapar vår egen framtid, säger valarbetaren Shabnam, 20, och motar in fler kvinnor i lokalen.

Det är lätt att tro att afghanska kvinnor är kuvade offer utan vare sig vilja eller egna åsikter. Men överallt möter jag smarta kvinnor med starka åsikter som tycker att de har en självklar rätt till demokrati och mänskliga rättigheter.

Upprörs inte av Sharialagarna

Fast när jag frågar dem vad de tycker om att Sharialagar införts i landet, övertygad om att jag ska få upprörda svar, rycker alla på axlarna.

Det är detsamma som förr.

Sharialagarna följer ju koranen och vi vill vara goda muslimer.

Det är också en del av verkligheten och jag ville bara berätta att den fanns. För sanningen om vad som pågår i Afghanistan är inte så enkel som den verkar i debattens Sverige.

Medan ett stilla lugn lägrar sig över staden och ingen längre går till vallokalerna sprängs en vägbomb under ett svenskt fordon i distriktets sydvästra delar.

Ingen skadades, kanske för att soldaterna körde det bepansrade fordon som går under beteckningen Galten.

Den svenska befälhavaren Olof Granader säger att grupperna av talibaner och/eller kriminella har blivit mer aggressiva under året.

Misstankar om valfusk

–?Hoten har blivit lite starkare. Vi måste ­vara mer försiktiga.

Medierna rapporterar om självmords­bombare, hot och misstankar om valfusk i Afghanistan.

Samtidigt gick folk och röstade i de 684 vallokaler som ligger i det svenska ansvarsområdet, stort som Norrbotten.

Och Malya och de andra kvinnorna fick chansen att säga sitt.

Det måste i alla fall vara värt något.