Flest vill ha Reinfeldt som statsminister

Men förtroendet för hans rival Stefan Löfven ökar

NYHETER

Hade det varit val i dag hade Fredrik Reinfeldt (M) varit favoriten som statsminister.

Förtroendet för M-ledaren ökar.

Men det gör det också för hans rival – Socialdemokraternas Stefan Löfven (S), visar en ny undersökning från Aftonbladets opinionsundersökning Sverige Tycker.

Undersökningen visar hur stödet för Fredrik Reinfeldt (M) som statsminister ligger stabilt sedan mätningen inleddes den 12 augusti. Då låg det på 38 procent hos de 964 tillfrågade, och när frågan ställdes igen perioden 28 augusti till 3 september låg Reinfeldt kvar på 38 procent, av 916 svarande.

Under perioden 12 augusti till 3 september har förtroendet för M-ledaren ökat rejält, från 49 procent till 52 procent.
Statsministern säger att siffrorna återspeglar vad han hör när han reser runt i landet.

– Möjligen har det helt enkelt börjat ske en mobilisering och människor börjar känna att det är på riktigt. Det kan vara så.

Förtroende för Löfven ökar

I jämförelse hade S-ledaren och statsministerkandidaten Stefan Löfven stöd som statsminister av 31 procent för perioden 28 augusti till 3 september.

När mätningen inleddes den 12 augusti var stödet 32 procent för Löfven som statsminister.

Men förtroendet för Socialdemokraternas partiledare ökar.

När den dagliga mätningen inleddes låg förtroendet för honom på 48 procent. Nu ligger det på 50 procent.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att Fredrik Reinfeldt får ett positivt läge av att synas mer i takt med att valdagen närmar sig.

– Han gynnas av att det är många partiledardebatter nu. Han är en betydligt säkrare debattör än Stefan Löfven, som inte varit politiker så länge.

Att partiledarna är mer exponerade i valspurten kan ligga Löfven i fatet, säger Mellin.

– Han har en ganska kort bakgrund som politiker och får därför inte fram sitt budskap lika väl eller enkelt.

”Allt är möjligt”

I flera opinionsundersökningar just nu minskar gapet mellan Alliansen och de rödgröna, efter en lång tids kräftgång för allianspartierna. Än är valet långt ifrån avgjort.

– Allt är fortfarande möjligt. Men skillnaderna mellan Alliansen och de rödgröna är fortfarande stor, till de rödgrönas fördel. Om Alliansen ska förbi måste de göra en formidabel spurt. Där är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg två av Moderaternas starkaste kort, säger Lena Mellin.

Aftonbladet kommer från och med i dag att publicera opinionsundersökningar från Sverige Tycker varje dag som visar på trender under valrörelsen.

Här kan du ladda ner hela undersökningen:

Excel-fil

PDF-fil

Alla Sverige Tycker-undersökningar finns här.

FAKTA

Om undersökningen

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige Tycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. De dagliga mätningarna omfattar omkring 1 000 intervjuer och genomförs från och med 12 augusti och framåt.

Ladda ner hela materialet

Här kan du ladda ner hela Sverige Tycker-undersökningen

som excel-fil

som pdf