”Ta in V i regeringen”

Sverige Tycker: Starkt stöd för att samarbeta med Vänsterpartiet

1 av 2
Jonas Sjöstedt.
NYHETER

Väljarna anser att Stefan Löfven (S) gjorde fel när han stängde dörren till ett regeringssamarbete med Jonas Sjöstedt (V).

En rödgrön regering med V är det populäraste alternativet enligt flera nya opinionsundersökningar.

– Vi har vant oss vid en stark blockpolitik, men det är inte en politik som Stefan Löfven vill föra, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

I måndags kom beskedet att socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven petat Vänsterpartiet från regeringssamtalen.

Men en rödgrön regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är det regeringsalternativ som får störst stöd bland väljarna, enligt en ny undersökning från Demoskop.

På frågan om "vilket eller vilka partier borde ingå i den kommande regeringen" svarade 21 procent att de ville ha en regering med S, MP och V.

Över blockgränsen

Enligt samma undersökning är det näst populäraste alternativet en blocköverskridande koalitionsregering: 16 procent skulle föredra en S-ledd regering Miljöpartiet, Centern och Folkpartiet.

Och även en ny undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker finns ett starkt stöd för ett samarbete med V.

Det ska påpekas att frågan i det här fallet gäller vilka partier Stefan Löfven borde samarbeta med - inte huruvida V ska beredas plats i regeringen eller inte. Men svaren visar ändå på ett stort stöd för ett samarbete vänsterut.

Fyra av tio tillfrågade, 43 procent, anser att han bör samarbeta med Vänsterpartiet.

Bland de rödgröna är stödet för ett samarbete med V massivt. 72 procent av S-väljarna och 68 procent av MP-väljarna anser att det vore bra.

”Förlorar inte mycket”

Men S-märkte statsvetare Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, är ändå inte särskilt förvånad över beslutet att inte ta in V i regeringen.

– Stefan Löfven gör bedömningen att han kan behöva söka stöd över blockgränserna och det underlättas om V inte ingår i regeringen, säger han.

– Givet det parlamentariska läget är jag inte särskilt förvånad att han valde det alternativet. Det är inte det enda alternativet, som det gärna framställs nu, men på kort sikt var det enda rimliga. Han tvingas föra en politik närmare mitten.

– Han förlorar egentligen inte så mycket på det heller. Vänsterpartiet kommer ändå aldrig att släppa fram Alliansens förslag.

Webbenkät

Sverige tycker-undersökningen är gjord inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket i åldrarna 18 år och uppåt. Undersökningen omfattar 996 intervjuer den 15-17 september och genomförd som en webbenkät. Frågan som ställdes var: "Vilka partier tycker du att Stefan Löfven (S) bör samarbeta med?"

ARTIKELN HANDLAR OM