Annons

10 knep – så får du billigare försäkring

HEMFÖRSÄKRING

Tycker du att din hemförsäkring är onödigt dyr? Har premien på bilförsäkringen höjts oväntat mycket? Här är tio knep för hur du kan få ned kostnaden.

Foto: Thinkstock

1. Om du är missnöjd med någon av de försäkringar som du redan har bör du kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt. Det finns ju ingen anledning att betala extra pengar för en försäkring som du kan få till samma villkor eller till och med bättre hos någon av konkurrenterna.

2. Ring eller mejla och förklara vilken försäkring det handlar om och vad det är som du inte är nöjd med.  

3. Att ställa olika alternativ mot varandra är viktigt inte minst när det gäller bil- och MC-försäkringar, som hör till de dyraste försäkringarna och där skillnaderna störst, ibland fler tusen kronor.

4. En enkel sak som ger bra möjligheter att sänka kostnaderna är att samla flera försäkringar på ett och samma ställe.  

5. Allt fler bolag erbjuder i dag samlingsrabatter på sina webbplatser. Till exempel Trygg Hansa, If och Moderna erbjuder upp till 20 procent i rabatt till den som har ett visst antal utvalda försäkringar hos bolaget.  

6. Premien påverkas av en mängd olika faktorer. Därför skadar det inte att betona dina fördelar och styrkor. Kan du redovisa en låg risk kommer bolaget att kunna ge dig bra villkor.  

7. Kom samtidigt ihåg att billigast inte alltid är bäst. Service och vänligt bemötande kan också vara värt mycket om olyckan skulle vara framme. Jämför alltid villkoren. Att en försäkring är billigare än en annan kanske beror på att den inte ger samma skydd.  

8. Slimmade försäkringar behöver inte ge ett sämre skydd, men det är nödvändigt att kolla upp. Det är möjligt att skyddet är mindre än i andra försäkringar, men tillräckligt för dig. Det viktigaste är att du är medveten om det.  

9. Om du bestämmer dig för att byta bolag är det viktigt att du inte säger upp din nuvarande försäkringen innan du tecknat den nya. Vissa försäkringar kan man säga upp när man vill under året, men andra måste man vänta till förfallodagen. När du väl samlat dina försäkringar i ett bolag kan det vara praktiskt att ha samma förfallodag för alla försäkringar.  

10. Försäkringsbehovet varierar under livet beroende på hur man bor, hur familjesituationen ser ut och vad man äger. Därför är det smart att regelbundet gå igenom försäkringarna och se till att du betalar för rätt försäkringar och inte för sådana som du inte behöver.

Karin Arnell

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM