Annons

Fällorna du ska se upp för när du skaffar lånelöfte

SPARA SMART

Ska du köpa bostad måste du först ansöka om lånelöfte om bostadslån från banken. Då vet du hur mycket du har att röra dig med. Men det är ingen garanti för att du verkligen får låna pengar – här är fällorna du ska se upp med.

Ett lånelöfte är precis vad det låter som – ett förhandsbesked från banken om hur mycket pengar du kan låna för att köpa bostad. Ofta ger det en bättre kontakt med mäklaren och inte minst snabbare hantering av en låneansökan om ett köp skulle bli aktuellt.

– Men det är faktiskt ingen garanti. Uppgifterna ska stämma och det får inte ha skett någon större förändring av viktiga förutsättningar som påverkar din återbetalningsförmåga, säger Ikano Banks familjeekonom Bodil Hallin.

Förändrad situation påverkar

Det kan handla om till exempel förändrade inkomster, en ny familjesituation eller att man inte får sin gamla bostad såld och måste leva med dubbla boendekostnader en tid. Dessutom måste banken godkänna panten, det vill säga den blivande bostaden som lämnas som säkerhet. Banken har också möjlighet att ändra räntesatsen om marknadsräntorna skulle höjas.

Kostar inget

Att ansöka om ett lånelöfte brukar inte kosta något. Däremot kan den tid som löftet är giltigt variera beroende på bank.

– Lånelöften gäller alltid under en viss begränsad tid. Att leta bostad kan ta tid och därför bör du alltid kolla hur länge det gäller.

Ett lånelöfte är till skillnad från vad en del tror inte bindande.

– Man tror att man måste ta lån i den bank som beviljat lånelöfte. Så är det inte. Begär in pris av flera banker, åtminstone tre.

Se upp för att söka hos många banker

Men att fråga runt i flera banker kan i värsta fall straffa sig. Bankerna tar ut en kreditupplysning vid varje förfrågan och om du förhandlar med många åt gången riskerar du att betraktas som kreditovärdig. Det ser helt enkelt ut som att du har ansökt om krediter på många andra ställen.

– Visst många förfrågningar om lån kan väga negativt vid en samlad kreditbedömning. Men samtidigt vägs detta ihop med många andra uppgifter och aspekter och det är helt naturligt att fråga flera banker vid nytt bolån.

Karin Arnell

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.
ARTIKELN HANDLAR OM

Bolån