Sandebäck: För stora favoriter – kan skrälla

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Lördagen den 15 juni: Stryktipset i sista stund med Ulrik Sandebäck. Spelstopp 15.59.

▪▪▪

Det har inte lossnat för Öster.

Men i jumbomötet (!) mot BP tror jag till slut segern kommer.

BP är nämligen helt under isen – och saknar flera tunga nyckelspelare.


SKRÄLLKOLLEN V75: ”Fem procent – det är tacksamt” • Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar


Jag trodde BP skulle slå Mjällby för en vecka sedan. Då handlade det om hemmaplan, och att ett proppmätt Mjällby saknade tre ordinarie mittfältare. Hur det gick?

Mjällby var klart bättre än BP men fick nöja sig med en poäng (1–1).

Med tanke på Mjällbys avbräck borde BP kunnat mer. Men icke.

Det såg stundtals bedrövligt ut.

Nu har BP ett nytt tungt avbräck då DIF-lånet och ordinarie mittbacken Marcus Hansson (9/0) är ny på skadelistan.

Sedan tidigare saknas offensiva trion Eric Johana Omondi (8/2), Isac Lidberg (5/1) och Philip Hellquist (9/2). Jag har svårt att se hur BP ska kunna vända på trenden i en gräsmatch i Småland.

Mot ett kapabelt och vrålhungrigt Öster. Jag tycker ÖIF är en klockren spik till 54 procent.

Öster spelade senast 2–2 hemma mot Brage. Kvitterade på stopptid med en gubbe kort (rött kort) och hade sedan två gyllene lägen fram till 3–2.

Jag tror det var den mentala vändningen. Att man gick för det hela vägen trots det röda kortet.

David Johannesson och Calle Johansson börjar hitta varandra allt mer i den offensiva boxen. Och skadebenägne brassen João Pedro ser allt hetare ut.

Nä.

Nu vänder det för Öster!

En annan mycket sund spik är Degerfors. 51 procent hemma mot nykomlingen VSK är för lite streck sett till vinstchansen.

Just det! Missa inte att vi har jackpott på lördag. Det ligger fina 6 miljoner kronor i 13-potten. Mycket bra för att vara en ”sommarkupong”.


Spikarna

▪▪ 4. Östers IF - Brommapojkarna 1.

BP såg risigt ut hemma på plastgräset mot ett avbräcksfyllt Mjällby sist. Hade tur som grejade 1–1 sent. Har nu nya avbräck, inte minst på ordinarie mittbacken Marcus Hansson (9/0). En vass offensiv trio saknas också; Eric Johana Omondi (8/2), Isac Lidberg (5/1), Philip Hellquist (9/2). Tungt. Öster vinner!

▪▪ 5. Degerfors IF - Västerås SK 1.

Degerfors gjorde en mycket starkt match bort mot TFF senast (0–0). Man har fått tillbaka en del spelare, som Marcus Astvald som lär växa för varje match. VSK? Krigar på okej utan att glänsa. Trivs bäst på plastgräs och jag tror man får det tufft här mot ett Degerfors som vänt trenden. Sund spik.

▪▪ 10. Åtvidabergs FF - IK Oddevold 1.

Oddevold ser inte alls bra ut och kommer här med en ny tränare. Tror inte det ger effekt. Saknar sin bästa innermitt, Semir Aganspahic, sedan är vasse C. Mbamba på afrikanska mästerskapen. Bra Åtvid-läge!

Skrällarna

▪▪ 9. Tvååkers IF - Oskarshamns AIK 2.

Oskarshamns AIK som bara var i fjol bara ett mål från att spela i Superettan (Varberg tog platsen). Sedan dess har OAIK förstärkt laget – men det har gett motsatt effekt. Nu tampas man i botten... OAIK är så klart på tok för bra för det. Det vänder när som helst för det här kapabla laget med Filip Jägerbrink i spetsen.

▪▪ 13. Argentina–Colombia 2.

Lionel Messi får inte Argentina att lyfta. Han är oftast väldigt blek i landslaget. Här har de blåvita blivit alldeles för stora favoriter! Colombia med James Rodriguez, Falcao, Zapata och Luis Muriel mfl är bra!

Spelarfrånvaron

▪▪ Varberg saknar en tung trio; Robin Book (11/3), Joakim Lindner (11/1) och Jesper Modig (5/1). Book har varit seriens sensation, varit ruskigt bra helt enkelt. Så det är tunga avbräck.

▪▪ Västerås SK fick senast skada på sin mittfältare Jonas Hellgren (9/0).

▪▪ Gefle återfår sin bäste spelare i Sebastian Sandlund. Plus! Sandviken har dragits med mycket skador. Hög kapacitet i grunden. Öppet derby!

▪▪ Dalkurd har Besard Sabovic (10/2) avstängd.

▪▪ Oddevold har sin innermitt Semir Aganspahic (12/0) avstängd. Sedan är en sådan som Christopher Mbamba (4/1) på afrikanska mästerskapen.

▪▪ Venezuela saknar yttern Adalberto Peñaranda (Watford) i Copa América.

▪▪ Torn saknar mittbacken Michel Termanini (8/0). 

Förutsättningarna

▪▪ Vi har – som vanligt under sommarmånaderna – en lite udda kupong i dag.

Match 1 till10 är det väl inga konstigheter med, dessa hämtas från Superettan och Division 1 Södra och Norra.

Match 11? Norska Elitserien.

Sedan avslutas kupongen med två matcher från Copa América. Copan är motsvarigheten till vårt EM och spelas vart fjärde år (oftast). I år spelas turneringen i Brasilien. Så det är så att säga ”neutral plan” i kupongens sista två matcher. 

Kupongen känns mycket intressant och det blir inte sämre av att det är jackpott – totalt ligget det 6 miljoner kronor i 13-potten. Därmed är spelvärdet fint!

Skvallret

▪▪ Copa América spelas i år i Brasilien. ”Sydamerikas EM” är så klart högintressant och några av världens bästa spelare hittar vi här.

Men det är inte enbart Sydamerikanska lag som spelar; det Sydamerikanska fotbollsförbundet, CONMEBOL innehåller bara 10 lag. Därför har man sedan starten 1932 bjudit in två lag från andra världsdelar. I år får Japan och Qatar vara med — så det åter blir tre 4-lagsgrupper. 2015 var det Jamaica och Mexiko som fick chansen. Det kommer spelas ett Copa América även nästa år – allt för att mästerskapet sedan ska spelas på ”jämna år”. Samma år som EM genomförs, alltså.


Missa inte Steven-Lees tipsförslag här:

STRYKTIPSET MED STEVEN-LEE: Analysen match för match • Systemförslagen


EUROPATIPSET MED STEVEN-LEE: Analysen match för match • Systemförslaget


SKRÄLLKOLLEN V75: ”Fem procent – det är tacksamt” • Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Speltips