Har ett kanonlag – ettan bankas dit

avDaniel Söderbäck

Lördagen den 7 september: Stryktipset i sista stund med Ulrik Sandebäck. Spelstopp 15.59.

▪▪▪

Rekylen är stenhård. Jag sänks till marken.

Efter jackpottyra, Premie League-fester, 13 rätt kom till slut reaktionen.

Svenska Spel tvingas till att lotta ­fyra matcher och det enda man vill skrika; någon måste avgå!

Nu ska så klart inte någon avgå.

Och det finns förklaring till det hela.

Så här skriver Svenska Spel själva på sin hemsida; ”Tyvärr kommer fyra matcher att lottas på lördagens Stryktipset, på grund av att spelare blivit uttagna till landslagsuppdrag. Då kupongen trycks tidigt är detta svårt för oss att förutse. Vi hoppas på en spännande tipsomgång i alla fall!”

Nu händer detta väldigt ofta under ”landskampsveckor”.

Matcher skjuts nästan alltid upp.

Går detta att undvika?

Jag ropar: JA!

Sådana här veckor tycker jag man ska ­dela upp omgången. Kör sex EM-kval på lördagen och välj sedan ut resterande sju från de åtta EM-kvalmatcherna på söndagen alternativt de fyra VM-kvalmatcherna i Afrika.

Det är inte optimalt att dela upp en kupong på två dagar – men det är betydligt bättre än att lira ”dopad lotto”.

Visst hade det varit bättre med ­Sverige–Norge på söndag?

Än att ta risken med att blanda in ­brittiska matcher ligamatcher som nästan alltid skjuts upp?

Om en månad har vi samma läge igen. Så jag hoppas någon lyssnar nu – dela kupongen på två dagar. Då slipper vi alla fall lotta en tredjedel av kupongen.

Hur ska man göra vid lottning?

Kolla streckprocenten kontra ­chansen till lottningens utfall är ett hyfsat ­recept.

Så länge match 7 (nu 68%) och match 10 (67%) är streckade under 70% är det bra spikar.

Sannolikheten till att den glider in?

75%.


Spikarna

▪▪ 1. England–Bulgarien 1.

England har på senare år byggt upp ett kanonlag. Främst med hjälp av unga spelare med speed. Man har spets framåt i form av Harry Kane, Raheem Sterling, Jadon Sancho. Har även starka mittbackar i Keane/Maguire. Bulgarien är segerlöst och imponerar inte alls. Banketta.

▪▪ 2. Litauen–Ukraina 2.

Ukraina har imponerat stort i EM-kvalet. Man inledde med 0–0 borta mot Portugal och har sedan tre raka segrar. I den segersviten slog man bland annat Serbien med 5–0! Har ett fint material med Konopljanka (Schalke 04), Jarmolenko (West Ham), Zintjenko (Man City) och Tsyhankov (D Kiev). Bara vinner.

▪▪ 3. Island–Moldavien 1.

Erik Hamrén har fått ordning på Island. Tagit tre segrar på fyra matcher – föll mot Frankrike. Har klass i Gylfi Sigurðsson (Everton), Ragnar Sigurðsson (Rostov) och Johann Guðmunds­son (Burnley). Bra etta.

Skrällarna

▪▪ 12. Wycombe–Lincoln 2.

Wycombe har gjort det riktigt bra. Förra året som nykomling var man nära att ramla ur, nu är man obesegrat. Dock är den här uppgiften lurig – nykomlingen Lincoln ser bra ut. Inte helt omöjligt att man ”gör en Luton”; ta två avancemang på raken. Hur som helst är ettan kraftigt överstreckad. Tvåan måste med.

▪▪ 13. Fleetwood T–Oxford United 2.

Jag tycker den här matchen känns öppen – därmed är så klart spelvärdet på tvåan. Streckad till endast 16 procent! Oxford har ett ungt och intressant lag. Det kan mycket väl vända för laget här.

Spelarfrånvaron

▪▪ England saknar John Stones, Luke Shaw, Dele Alli, Eric Dier och nye Aaron Wan-Bissaka. Men truppen är både bred och spetsig så avbräcken är inte speciellt jobbiga. Brassen (!) Wanderson Cristaldo Farias gör debut i Bulgariens landslag.

▪▪ Portugal saknar Pepe som är skadad.

▪▪ Ukrainas forward Roman Jaremtjuk (Gent) har varit tveksam till start. Men har nu lämnat klar­tecken för matchen som spelas på konstgräs i Litauen.

▪▪ Accrington har nyligen fått in en pigg trio i Aji Alese (West Ham), Jerome Opoku (Fulham) och ­Connor Simpson (Preston). Det har gjort att man fått ett bättre djup i truppen.

▪▪ Lincoln saknar Aaron Lewis och Joe Morrell som är på landslagsuppdrag med Wales U21. Morrell är ett tungt avbräck då innermitten – lån från Bristol City – är ordinarie i laget.

Förutsättningarna

▪▪ Fyra matcher lottas tyvärr på Stryktipskupongen i dag.

Match 7 och 10:

12 ettor–2 kryss–2 tvåor. Sannolikheten: 1: 75%. X: 12.5% 2: 12.5%.

Match 8:

3 ettor–2 kryss–11 tvåor. Sannolikheten: 1: 18.75%. X: 12.5% 2: 68.75%.

Match 9:

6 ettor–2 kryss–8 tvåor. Sannolikheten: 1: 37.5%. X: 12.5% 2: 50.0%.

Tyvärr är det här bara att tugga i sig och lottningen gör så klart att intresset minskar för ”Stryket” den här veckan. En omsättning på 14/15 miljoner kronor får ”vi” vara nöjda med.

Skvallret

▪▪ Hur går det för min gamle favoritspelare i League One?

Jodå! 100-kiloskolossen (väger 102 kilo) Adebayo Akinfenwa, en av League Twos mesta målskyttar genom tiderna, gör det klart bra i Wycombe Wanderers.

37-åringen med den enorma nacken levererar fortfarande. Han har på fyra starter noterats för ett mål och två assist. Och blivit vald till ”man of the match” vid två tillfällen. Han är fansen favorit – och enormt populär även utanför Buckinghamshire-laget Wycombe Wanderers fansskara.

Akinfenwa är en stor anledning till att Wycombe är obesegrat hittills – och med i den absoluta täten av tabellen. Kan vi få se legenden även i Championship? Nja, men jag hoppas!

ARTIKELN HANDLAR OM

Speltips