Så blir världens största bilvaruhus

MOTOR

Autopia Europia får egen racingbana på taket

Foto: Autopia Europia i Istanbul blir världens stösta bilvaruhus med över 400 märken under samma tak – ett tak som har en racingbana.

Tycker du att det är tråkigt att gå i de gamla vanliga bilhallarna för att hitta nästa köp?

Boka en biljett till Istanbul. Där kommer bilköparens alla drömmar att besannas – vi världens största bilaffär.

Som har en racingbana på taket.

Du vet hur det är när andan faller på att kika på lite nya bilar. De står i tråkiga bilhallar i utkanten av stan, dessutom ligger de så långt ifrån varandra att du måste ta bilen för att spana in nästa märke.

Men allt det där är snart historia – nu ska bilköpandet ta steget in i det 21:a århundradet.

216 000 kvadratmeter bilar

Just nu håller man i Istanbul i Turkiet på att bygga vad som kommer att bli ett måste för alla bilälskare. Autopia Europia kommer, med sina 216 000 kvadratmeter, att bli världens största bilhall.

Företaget bakom jättebygget meddelar att över 400 märken kommer att visa nästan 2 500 modeller i huset. Innanför väggarna kommer det att finnas 200 utställningssalar.

Och när du ska köpa bil behöver du ju dessutom försäkring och finansiering – det löser de 42 försäkringsbolag och 24 banker som också kommer att finnas i huset åt dig. Blir du hungrig av allt biltittande finns det 56 restauranger och caféer att välja mellan.

Testbana utan trafik

Men det mest spektakulära finns ändå på taket. Där kommer en racingoval att byggas. Men inte för tävling, utan för att kunderna i lugn och ro och utan att bli störda av vanlig trafik ska kunna testa bilarna.

Så glöm vanliga förortshallar och boka en biljett till Turkiet i stället.

Fast det är klart, lite trångt lär det bli. Man räknar med att 6 miljoner människor kommer att besöka anläggningen varje år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar