Volvo tar nya steg mot målet – den helt rena personbilen

Volvo

Volvo Parsonvagnar tar successivt nya steg för att nå visionen "DRIVe Towards Zero" .

Volvo har exempelvis introducerat en rad högeffektiva dieselbilar med mycket låga CO2-utsläpp. Företagets offensiva elektrifieringsstrategi inkluderar en C30 DRIVe Electric – och en introduktion av plug-in-hybrider på marknaden redan 2012.

"DRIVe Towards Zero" är Volvo Personvagnars vision om att utveckla bilar helt fria från skadliga emissioner och koldioxidutsläpp. I tider då påfrestningarna inom bilindustrin är större än kanske någonsin tidigare, är samtidigt kreativiteten och ambitionen mycket stor när det gäller att utveckla allt effektivare bilar och nödvändiga ersättningar till fossilt bränsle. Inte minst inom Volvo Personvagnar, som fortsätter att prioritera sin satsning på avancerad miljöteknologi.

Mellan år 2006 och 2014 kommer Volvo Personvagnar att investera hela 15 miljarder SEK i forskning och utveckling som syftar till att reducera bränsleförbrukningen och utsläppen av emissioner hos företagets produkter.

Elektrifiering viktig del

– Vi har redan idag ett brett modellprogram med mycket konkurrenskraftiga nivåer av CO2-utsläpp. Elektrifiering blir en viktig del av resan för att kraftigt minska CO2-utsläppen, säger Paul Gustavsson, ansvarig för elektrifieringsstrategin på Volvo Personvagnar.

Han tillägger:

– Vi tror att 95 gram CO2 per kilometer är ett lämpligt mål inom EU för år 2020. Målet hänger dock på resultatet av diskussionerna om en ny europeisk körcykel för att mäta utsläppen. Hur man väger in el och ökad lågiblandning av biobränslen är ett par av de kritiska frågorna, säger han.

Sedan 1970-talet  

Volvos miljöengagemang går tillbaka till 1970-talet och omfattar hela bilens livscykel, från design, konstruktion och produktion till användning, service och återvinning. Effektivt energi- och resursutnyttjande och minskade utsläpp står i fokus, liksom en allergivänlig inre miljö i bilen.

Under 2008 introducerades DRIVe-märkningen, som en samlande symbol för Volvo Personvagnars miljöengagemang. Den nya symbolen speglar företagets strävan efter hållbar rörlighet och nollutsläpp, samtidigt som den innebär ett löfte om ständig förbättring.

– Inom Volvo anser vi att det inte finns någon självklar enda väg till hållbar mobilitet. Dels är de lokala förutsättningarna väldigt olika när det gäller biobränslen och infrastrukturen för dessa. Dels sker hela tiden nya spännande tekniksprång inom exempelvis elektrifieringsområdet som ändrar förutsättningarna, säger Magnus Jonsson, Senior Vice President, Research & Development vid Volvo Personvagnar.

– Vi har därför ett öppet och aktivt förhållningssätt till olika utvecklingsspår och teknologier - för att snabbt och kostnadseffektivt kunna kommersialisera produkter med minsta möjliga klimatpåverkan, förtydligar Magnus Jonsson.

Produktutveckling inom tre områden

Volvo Personvagnar har tre huvudspår för att minska produkternas miljöpåverkan:

* Effektivisering

* Förnyelsebara bränslen

* Elektrifiering.

Dessa tre spår kommer att samexistera och variera i betydelse under de kommande decennierna för att successivt sänka förbrukning och utsläpp till de nivåer som både myndigheter, kunder och miljön kommer att kräva.

Effektiva dieslar

Volvos DRIVe-bilar är en serie extremt bränsleeffektiva dieslar. Volvo C30, S40 och V50 är för närvarande de mest ekonomiska DRIVe-modellerna med bränsleförbrukning (EU Combined) på 3,8 l/100 km och CO2-utsläpp på 99 g/km.

Volvo anser att det effektivaste sättet på kort sikt att sänka förbrukning och CO2-utsläpp är att optimera konventionella motorer.

Detta eftersom en mindre minskning av utsläppen på en stor mängd bilar ger större samlad effekt och snabbare resultat, jämfört med stora minskningar på ett fåtal bilar. De närmaste åren kommer hela Volvos produktprogram att erbjudas med extremt bränsleeffektiva dieselmotorer och start/stopp teknik.

Förnyelsebara bränslen

I omställningen mot ökad användning av förnyelsebara bränslen, ingår bilmodeller som är anpassade för att köras på flera typer av drivmedel. Volvo erbjuder bilar som kan köras på bensin, diesel, etanol och naturgas/biogas. Volvos Flexifuel-utbud, bensin- och bioetanoldrivna bilar, är idag ett av marknadens bredaste.

På flera europeiska marknader erbjuds dessutom efterkonverterade gasbilar som kan köras med upp till fem bränslen - naturgas, biogas, hytan, E85 och bensin. Särskilt biogas har mycket goda miljöegenskaper. Inom de närmaste åren kommer även andra generationens biobränslen, som exempelvis syntetisk diesel, kunna användas i Volvos bilar.

Hybrider och eldrivna bilar

2012 kommer kunderna att erbjudas plug-in hybrider från Volvo, alltså bilar som kan laddas via ett vanligt eluttag. Dessa bilar har både en vanlig förbränningsmotor, en elmotor och ett batteri. Körningen sker i första hand med energi från batteriet, och förbränningsmotorn tar över när behovet av räckvidd överstiger kapaciteten i batteriet.

För kortare körsträckor i och runt städer är det sannolikt att rena batteribilar kan bli aktuella. Volvo Personvagnar forskar därför inom detta område. Elbilsprojektet Volvo C30 DRIVe Electric har rönt stor internationell uppmärksamhet. Volvo Personvagnar har haft besök av flera internationella intressenter, men den första användaren blir svensk.

I juni undertecknade Volvo Personvagnar och Göteborg Energi en avsiktsförklaring för ett samarbete inom området elfordon och laddinfrastruktur. Inom ramen för samarbetet tillhandahåller Volvo tio C30 DRIVe Electric, som kommer att börja levereras under hösten. 

Volvo

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Volvo

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo