Julstressade minns inte var de ställt bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler bilar stöldanmäls i december jämfört med resten av året

Har det hänt att du glömt var du ställt bilen efter shoppingrundan och tror att den är stulen?

Då är du inte ensam, och särskilt inte i julstressmånaden december.

Du jagar in i det stora köpcentrumet för att köpa julklappar. Bilen har du ställt på den enorma parkeringsplatsen utanför. Att det inte alltid är lätt att komma ihåg var, är något försäkringsbolagen fått erfara.

Var tredje bil som anmäldes som stulen till försäkringsbolaget If i julmånaden 2006 visade sig vara borttappad. 2007 var siffran 14 procent. Det kan jämföras med 8 procent en vanlig månad.

Stress orsaken

– Just alla nya stora köpcentrum och parkeringsplatser är en anledning till att förvirringen har ökat, i kombination med en stor nypa stress, tror Caroline Uliana, pressansvarig på If.

Att komma ihåg om man överhuvudtaget haft bilen med sig kan också vara svårt. Caroline Uliana berättar om en småbarnspappa som ringde till If för att anmäla sin bil stulen efter en julshoppingtur i ett köpcentrum. Nästa dag ringde pappan igen och ville be om ursäkt. När han väl kom hem och låste upp garaget för att gömma några julklappar där, fick han syn på sin bil. Han hade glömt att han åkt direkt från jobbet för att handla, och inte hade bilen med sig som han brukade.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN