Få bilar både snåla och säkra

Bilar

Ford, Volvo och VW i topp

Nya VW Sharan.
Nya VW Sharan.

Bara 14 procent av 2011 års bilmodeller får godkänt i försäkringsbolaget Folksams test av både säkerhet och miljömässig hållbarhet.

Bland de 46 bilmodeller som bedöms vara snåla och säkra finns flest av märkena Ford, Volvo och Volkswagen.

Andelen miljöbilar som klarat säkerhetskraven har hittills ökat stadigt, men i år bryts trenden. Av 2011 års miljöbilar klarar 30 procent säkerhetskraven, en minskning med 9 procentenheter sedan i fjol.

Folksam har gjort en lista över de bilar som klarat sig bäst i testerna.

Vinnare bland småbilarna med fossila bränslen blev Ford Fiesta. Toyota Auris och Toyota Prius var bäst bland de större småbilarna respektive i klassen för mellanstora bilar och Volvo S 80 toppar listan för de stora bilarna med fossila bränslen. Den ena minibusskategorin vanns av Ford Grand, den andra av Seat Alhambra och VW Sharan.

Viktig faktor

I motsvarande klasser för bilarna med alternativa bränslen toppar VW Golf, VW Passat, Volvo V 70, Renault Grand och Ford Galaxy.

"Bilens säkerhetsstandard är en av de viktigaste faktorerna för att minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken, därför är den här listan så viktig. Men den gör inte avkall på miljön", säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, i ett pressmeddelande.

TT

ANNONS

Bilskyffel i aluminium med ett ergonomiskt plasthandtag - nu till ett lågt pris hos Proffsmagasinet!

Extern länk från Proffsmagasinet

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar