Här är snålaste och säkraste bilarna 2017

Hyundais multitalang, VW:s storsäljare och Tesla.

När försäkringsbolaget Folksam summerar årets säkraste och snålaste bilar är det den trion som lyfts fram.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Glöm dieselskandaler och siffertricksande. På Folksams lista över de snålaste och säkraste bilarna är det VW-koncernens som dominerar.

Av 15 ”kategorivinster” lägger VW, Skoda och Audi vantarna på sju stycken.

Det är 20:e året som försäkringsbolaget granskar tillverkarnas nya modeller och inför 2017 är det 49 modeller i 584 versioner som ”klarar” Folksams säkerhetskrav.

– Det är glädjande att se att allt fler elbilar kommer ut på marknaden. Men tyvärr är det sex av tio som inte uppfyller Folksams säkerhetskrav. Det är inte positivt med tanke på att regeringen förbereder ett bonus-malus-system som ska ge ännu större subventioner för eldrivna bilar från 2018. Det är därför viktigt att biltillverkarna prioriterar högsta säkerhetsstandard i dessa bilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Hårdare krav

En av de säkerhetstekniker som biltillverkarna ”snålar” på – och som gör att bilarna inte håller måttet enligt försäkringsbolaget är autobroms. Är det inte standard (nytt för i år) så klarar de inte säkerhetskravet.

– De drygt 300 000 nya bilar som beräknas köpas under 2017 kommer att rulla på våra vägar i många år. Om nybilsköparna väljer modeller som klarar våra högt ställda säkerhets- och miljökrav kan de bidra till att spara liv och värna miljön. Därför är det viktigt att påverka de största inköparna av nya bilar. Det är också en fråga som engagerar många av våra kunder, säger Anders Ydenius.

Hur det står till återstår att se. Bilen får vi beskåda den 3 januari då Consumer Electronics Show slår upp sina portar.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN