McLaren: 15 nya modeller på gång

Publicerad 2016-03-08

Planerar el-superbil – men vägrar fyrsitsig modell

En elektrisk superbil, ett nytt undermärke – men ingen ”familjebil”.

Brittiska McLaren ska de kommande åren lansera hela 15 nya modeller, men en sak utesluter de.

– Vi vill inte kompromissa med kvaliteterna som gör en McLaren till en McLaren, säger Andy Palmer, produktansvarig för märket.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Brittiska McLaren tillhör den exklusiva skaran med bilmärken som säljer slut alla bilar i ett nafs. Och det tänker man dra nytta av – och expandera rejält. Det framgår av den affärsplan kallad ”Track22” som märket nu presenterat. Det rapporterar brittiska Autoexpress.

Många nyheter

För att möta efterfrågan så kommer McLaren att utvidga modellprogrammet framöver. Till att börja med håller man redan på med en hel-elektrisk efterföljare till hyllade P1. Därtill så kommer man lansera ett undermärke med sina ”LT-bilar” (LT står för Long Tail och är lättade bilar för bankörning) och totalt ska man på sex år lansera 15 nya bilmodeller.

Utan att gå in i detalj på vad det handlar om för bilar så avslöjar märkets produktansvarige, Andy Palmer (inte att förvirra med Aston Martin-chefen med samma namn), ett par saker. Dels att instegsbilarna i Sport-serien inte kommer att vara banbilar, och dels att man inte, likt konkurrenter som Ferrari, kommer att bygga fyrsitsiga GT-bilar.

– Tittar man på 2+2-sitsiga bilar så är det kompromisser. Vi tittade på det och pratade om det – men det passar inte vad vi vill ha ut av våra bilar. Vi kan inte kompromissa med kvaliteterna som gör en McLaren till en McLaren: körkänslan, engagemanget, utseendet – allt måste vara märkestroget, säger Andy Palmer till Autoexpress.

Jätteinvestering i utveckling

För att få det hela att gå ihop så säger McLaren att man kommer att investera 20-25 procent av sin omsättning i forskning och utveckling – en siffra som är otroligt hög i branschen.

Förutom att investeringarna ska generera massvis med nya bilar, kommer McLaren även att utveckla en helt ny motorarkitektur.

–  Vår nästa hybridbil kommer lanseras i den senare delen av vår sexårsplan och 2022 kommer åtminstone 50 procent av våra bilar att ha hybridteknologi, säger Mike Flewitt, McLarens ekonomichef, till brittiska Autoexpress.

När vi kommer få se den första av de 15 modellerna, eller ersättaren till P1 var inget som de båda cheferna gick in på.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln