Tesla-chefens löfte: Då lanseras Model 3

Publicerad:
Uppdaterad:

Elon Musk: ”Jag är säker på att bilen börjar produceras nästa sommar”

1 av 2 | Foto: AP
Tesla Model3

Motgångarna fortsätter för Tesla som nu flaggar för att företaget behöver mer pengar.

Nu slår Elon Musk tillbaka och lovar att nya Model 3 lanseras nästa sommar.

– Vi kan sälja för 20 miljarder dollar om året, säger han.

Sommaren har varit tung för Tesla och Elon Musk. Inte nog med att flera Teslabilar har kraschat efter att autopiloten har fallerat. Aktien har rasat med tio procent sedan försommaren och dessutom har en av företagets toppchefer sagt upp sig och gått till Facebook. Elon Musks planer på att slå ihop Tesla med solcellsföretaget SolarCity har också mött hård kritik.

”Inte korrekt”

För att slå tillbaka mot motgångarna kallade Musk under tisdagen till en pressvisning av Teslas nya fabrik ”gigafactory” i Nevada där elbilstillverkaren ska tillverka batterier för den kommande massproducerade Model 3.

Visionen är att slå ihop Tesla med SolarCity för att skapa ett eget ekosystem med solcellstak, batterier och elbilar. Men det kommer att kosta 10-tals miljarder dollar.

– Fråga mig inte om vi ska spendera tiotals miljarder nu, för det är inte korrekt, säger Musk.

Fabrikerna inte klara

Förutom nya pengar är det Teslas nya bilmodell Model 3 som ska rädda företaget. Bilen har förbeställts i 373 000 exemplar och Musk lovar nu att produktionen ska vara i gång nästa sommar.

– Jag är säker på att bilen börjar produceras nästa sommar. Den kommer att kunna sälja för 20 miljarder dollar per år och göra en bruttovinst på fem miljarder dollar när vi är upp i full produktion.

Då gäller det att skynda på för Tesla. Bara en bråkdel av fabrikerna som ska göra bilarna är färdigbyggda. Batterifabriken i Reno, Nevada är inte ens halvfärdig, men sägs vara i gång till vintern.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

MER OM MIN BIL