Snart halkar en ny långtradare i diket

Av: Robert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Robert Collin om reglerna för vinterdäck

En utländsk långtradare halkar i diket. Låter det bekant?
Och på E4 vid Gävle, dessutom.

Just där, längs södra Norrlandskusten var trafiken totalblockerad flera gånger förra vintern. I timmar varje gång. Och varje gång för att utländska långtradare med dåliga däck och illa utbildade förare halkade av vägen.
Det märkliga den här gången är att lastbilen är registrerad i Tyskland där man just infört lag på vinterdäck även för lastbilar och bussar. Alltså en hårdare lagstiftning än i Sverige där vi fortfarande tillåter tung trafik att köra på slitna sommardäck.

Sommarväglag – i Stuttgart

Men Tyskland har samma tramsiga skrivning av vinterdäcklagen som vi har för personbilar i Sverige, att vinterdäck bara krävs vid vinterväglag.
Alltså körde den tyska långtradaren i väg från Stuttgart där Mercedes håller till, i fint sommarväglag. Körde genom hela Tyskland, från söder till norr, utan problem vare sig med lagen eller med väglaget, fortsatte upp genom Sverige där hans dåliga sommardäck är fullt tillåtna och – halkade av vägen i Gävle.

Snart är det dags igen

Den här gången krossade han ingen personbil på vägen mot diket. Och orsakade inga större trafikhinder.
Men nästa gång, om en vecka eller två. Eller i morgon. Ja, så är det dags igen. Då ställer sig nästa lastbil på tvären över E4 eller någon annan väg.

Då kommer nya krav på vinterdäckslag även för lastbilar. Och då säger de ansvariga att de ska utreda saken... Samma sak som de säger varje gång en ny lastbil halkar i diket.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN