Mycket rymd i Galaxy

MOTOR

Trevlig transportör med en hel del småfel

Stora familjer behöver ofta en stor bil där alla kan åka med utan att behöva lämna bagaget hemma. Familjen Ford Galaxy, Seat Alhambra och VW Sharan är bilar som passar denna kundkategori. Vi fokuserar på Galaxy.

Ford och Volkswagen bestämde sig i mitten på nittiotalet för att tillverka en gemensam familjebuss. Resultatet kom 1996 i form av Ford Galaxy, VW Sharan och även Seat Alhambra. Alla är de lika som bär, små skillnader i grill och lyktor och interiör är knappt synliga, bara emblemen avslöjar bilarna.

Under skalet är allting identiskt och därmed är även fördelar och problem lika.

Fördelarna kan framförallt härledas till bilens storlek och höjd. Innerutrymmena är mycket goda och sju personer sitter bekvämt. Dock finns det
Familjebuss från Ford där sju sitter bekvämt

inte mycket plats för bagage med sju passagerare ombord.

Tyvärr är Galaxy till åren kommen, och stolarna fälls inte ner i lastgolvet som på modernare minibussar utan får vackert lämnas hemma när bilen ska utnyttjas som laståsna. En annan detalj som känns gammal är att bakdörrarna är traditionella, och inte mer praktiska skjutdörrar. Ivriga barn har säkert åsamkat en och annan buckla på parkeringsplatsen.

En begagnad Galaxy har i många fall tjänstgjort i en stor familj med många småttingar, och skicket blir därefter. Slitna klädslar, små skavanker och repor interiört är inte ovanliga – tvärtom.

Elroblem förekommer

Till de mer bilrelaterade felen hör elproblem som trilskande elhissar, elspeglar och stereoanläggningar. Ej fungerande vindrutetorkare är i stort sett ett problem som drabbar alla ägare.

De mekaniska problemen är inte lika många, de flesta rör framvagnen. Bilprovningen anmärker ofta på styrleder, men även styrstag och krängningshämmare är svaga punkter. Därför är det viktigt att kontrollera framvagnen noga, helst ska allt vara bytt. Överlag är besiktningsresultaten sämre än för medelbilen.

Komfort starkt argument

Ägare till TDI-modellerna ska se upp med strulande luftmassemätare, som om den är trasig ger ryckig gång och klart försämrade prestanda på grund av att turbon inte laddar som den ska.

Förutom utrymme så är kom

fort ett av de starkaste köpargumenten. Man sitter bekvämt och bilen rullar mjukt. Ändå är den relativt roliga att köra, särskilt med V6-motorn, men då får man också betala en del vid soppapumpen.

Sammanfattningsvis kan man säga att Ford Galaxy är en väldigt trevlig familjetransportör med goda utrymmen, bra komfort och fin körkänsla. Myntets baksida är de många små men irriterande elfelen och den tveksamma framvagnen.Martin Ström

Se upp med det här innan du köper en Galaxy

Fakta: Ford Galaxy

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar