Snart är det - äntligen - höst

MOTOR

Dåligt sommarväder och bilhypokondri är snart ett minne blott

Skitsommar! Något annat ord finns inte för att beskriva juni och juli 2007. Och då har jag inte ens ägnat vädret en tanke.

Första semesterveckan var bra. Fint fiske i den åländska skärgården och trevligt umgänge med fru, bror, svärföräldrar och vänner.

Det var sedan det startade. Det konstiga ljudet i bilen tilltog på hemvägen. Och på väg till stugan i Hälsingland sjöng det så trumhinnorna skallrade. In till Sundsvall och kolla. Jodå, det som i mina drömmar bara var en obalans var ett trasigt hjullager. Tillsammans med en framvagnsinställning flög 3 000 pix sin väg. Tur då att mor och far bjöd på härliga middagar.

Väl hemma igen skulle en andrabil inhandlas. Hittade en fin Skoda Fabia i Västerås som köptes in. Framvagnen behövde en inställning och nya framdäck måste inhandlas, men det var också allt som var fel på bilen. Den dagen.

När jag sedan beställt tid för inställning körde jag bilen till däckverkstan och hann inte mer än hem igen innan telefonen ringde. ”Har du krockat med bilen”, undrade killen. ”Ehh, nej…” svarade jag räddhågset. ”Något är snett i alla fall, jag kan inte ställa in den”. Ridå. Snabbt på telefonen igen. Bilmekanikerna i bekantskapskretsen, Labbe och Robban, konsulterades. Nästa dag plockade Robban isär upphängningen och kom med domen. ”Jag hittar inget. Antingen hade däckverkstan fel på sina grejer eller så är chassit snett”. Dubbelridå, mest för att jag nästan bara hörde det senare. Såg tusenlapparna dra förbi. Men Robban gav mig också tipset att testa en annan däckverkstad som han kände till. Ny tidsbokning, lämna in bilen och sedan tugga naglar på jobbet. Men allt gick bra. Framvagnen blev inställd, nya däck köptes och Fabian fick nytt liv. Där slutade mina biläventyr den här sommaren. Att sedan varmvattenberedaren gick sönder dagen därpå och 15 000 kronor försvann tänker jag inte gå in på.

I stället ska jag under de sista sommardagarna drömma mig bort till dagarna med nya Volvo XC70. Sosse-containern har fått nytt liv, och när den fick jobba på den sämsta väg vi kunde uppbringa klädde den av sin betydligt creddigare konkurrent, Audi Allroad, fullständigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar