Provkörd: Nya Peugeot 308 CC

Av: 

Martin Ström

Bilar

Lite längre, varmare och mer lättkörd än föregångaren

Även Peugeot 308 CC visades i Kroatien. Och som tur är skiftade vädret från 12 grader och ösregn till någorlunda värme och uppehåll under andra provkörningsdagen.

Men det behöver inte vara perfekt väder för att man ska kunna köra öppet med 308 CC. Den kraftigt lutande och långa vindrutan gör att vindrufset i kupén hålls på en sansad nivå, precis som i föregångaren 307 CC alltså. Men en nyhet i 308 är airwave, vilket är ett varmluftsutblås integrerat i stolen som håller nacken varm. Vinkeln på utblåset kan justeras för att passa olika långa förare. Lite synd att baksätespassagerarna inte får det lika varmt och gott, utblåsen bak är bara fejk.

Testas senare i vår

Vi ska testa 308 CC senare i vår när den svenska pressbilen anländer, men jag kan bara kort berätta hur den är att köra på slingriga och stundtals hala vägar i Kroatien.

Precis som 3008 känns bilen väldigt solid. Det är speciellt viktigt för en cab som måste vara extra vridstyv för att inte kännas billig och få sämre vägegenskaper. Redan 307 CC bjöd på fina köregenskaper och bra balans, men 308 är ett par snäpp bättre och den nya turbomotorn från BMW gör bilen riktigt körkul. Pricken över i:et är dock att växellådan nu är riktigt bra, den sladdriga föregångaren tog effektivt kål på körglädjen.

Bra väghållning

Väghållningen är bra och styrkänslan acceptabel, spontant känns det något lättare att pricka rätt i kurvan än med vanliga 308 som har för mycket servoverkan.

En lite kul detalj är den snygga bilden på bilen som visar när plåttaket fälls ner eller upp. Fällning kan för övrigt göras i farter upp till 12 km/h, alltså i princip bara i kötrafik.

Cab - även för höstväder

Priset är en kvarts miljon vilket kan låta mycket men i själva verket är mycket konkurrenskraftigt. Vi får se om Peugeots ansträngningar med att förbättra kvaliteten och inte minst att göra taket riktigt tätt har burit frukt. Med 307 CC har det varit lite si och så på den punkten.

Den som beställer bilen idag får den i augusti, men misströsta inte för att hela sommaren har gått, bilen kan lätt köras öppen en lång tid in på hösten. Och fungerar även som vinterbil.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar