Premiär för Tesla – 30 bilar rullade ut

Tjo, vad det blev livat hos Tesla i helgen!

De 30 första elbilarna levererades till ägarna.

Samtidigt avslöjades att Model 3 kommer i två modeller – med olika räckvidd.

Det var stor premiär för Tesla Model 3 vid fabriken i Fremont i Kalifornien. De 30 första kunderna, alla anställda hos Tesla, fick sina bilar. Klang och jubel.

Två modeller

Men de flesta av drygt en halv miljon kunder som förbeställt sin bil får vänta till nästa år.

Tesla Model 3 kommer alltså i två modeller; en standardversion och en Long range-version (Långdistans). Standardmodellen har en räckvidd på 350 km och kostar i runda slängar 280 000 kronor i USA. För den andra modellen, Long range, med en räckvidd på närmare 500 km, får man betala knappt 360 000 kronor. Vad priset sedemera blir i Sverige är oklart.

Nu är det inte enbart pris och räckvidd som skiljer modellerna. I den dyrare modellen blir prestandan också bättre. Toppfarten ligger på 225 km/tim och accelerationen från 0-100 km/tim går på 5,1 sekunder. Motsvarade siffror för standardmodellen är 210 km/tim och 5,6 sekunder.

Minimalistisk interiör

Mest anmärkningsvärt med bilens design är kanske att hela taket är av glas. I övrigt är den nya bilens interiör minst sagt enkel. På instrumentbrädan finns inga reglage – varken spakar eller knappar. Här finns en touchscreen-skärm på 15 tum. Och en träpanel som löper längs hela framsätet.

– Ser inte ut som något annat på marknaden. Känns ändå avancerad, inte obehaglig och kommer åldras med värdighet, sade Teslas designchef Franz von Holzhausenm i samband med premiären.

Halv miljon beställda

Invändigt är Model 3 också förberedd med hårdvara och kameror samt för användning av autopilot. Men det kostar extra.

18-tums aluminiumfälgar, wifi-uppkoppling, tvåzons klimatanläggning och ett nyckellöst system ingår.

Förhandsbokningarna är drygt 500 000 bilar. Tesla har för avsikt att producera omkring 100 under augusti för att sedan stegra produktionen till 20 000 bilar per månad vid årets slut.

För närvarande produceras enbart Long range-modellen och i november ska standardbatterierna börja tillverkas. Först i slutet av 2018 kan utländska leveranser bli verklighet, enligt Tesla.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN