Audi återkallar 850 000 dieselbilar

Audi ska minska utsläppen från 850 000 dieselbilar.
Audi ska minska utsläppen från 850 000 dieselbilar.

Biltillverkaren Audi återkallar uppemot 850 000 dieselbilar.
Syftet är att minska bilarnas utsläpp.

Tyska Audi, som tillhör Volkswagen, har inlett en frivillig återkallelse av uppåt 850 000 dieselbilar, skriver företaget i ett pressmeddelande. Anledningen är att man vill minska bilarnas utsläpp.

”Förbättra luftkvaliteten”

”Audi strävar efter att behålla livskraften för kundernas dieselmotorer, och bidra till att förbättra luftkvaliteten” skriver man.

De berörda bilarna kommer få en gratis mjukvaruuppdatering som ”ytterligare förbättrar deras utsläpp i verklig körning bortom nuvarande lagkrav”.

Återkallelsen påverkar bilar med sex- och åttacylindriga dieselmotorer och som uppfyller utsläppskrav för Euro 5 och 6. Det inkluderar några modeller från Volkswagen och Porsche som är utrustade med Audimotorer.

Okänt antal i Sverige

Hur många bilar i Sverige som berörs av återkallelsen är just nu oklart.

– Vi har inte fått de siffrorna än utan väntar fortfarande på information, säger Irene Bernald, informationschef på Audi Sverige.

Vad ska man göra om man äger en dieselbil från Audi?

– I dagsläget ska man avvakta. Vi återkommer med mer information. Det är en åtgärd som handlar om att uppgradera mjukvaran, säger hon.

Daimler återkallar tre miljoner bilar

Audis återkallelse kommer bara dagar efter att Daimler, som tillverkar Smart och Mercedes-Benz, beslutat att återkalla tre miljoner dieselbilar i Europa.

Utsläppen från dieselbilar har varit en het fråga ända sedan Volkswagens dieselskandal briserade 2015, då det framkom att företaget fuskat med utsläppen från elva miljoner dieselbilar.

Flera städer runtom i världen planerar olika förbud mot dieselbilar, däribland Stockholm.

Publisert:

LÄS VIDARE