Skinande rent

Tvätta bilen med rätt avfettning

Foto: PärBrandt/Kalle Assbring

Ståendes vid bilvårdshyllan undrar man vilket avfettningsmedel man ska välja. Det finns en djungel av olika produkter, och alla lovar de ren lack och gröna skogar.

Vi hjälper dig att välja rätt.

Avfettningsmedel behöver man väl bara på vintern?

Icke! Flugor, asfalt och smuts sätter sig som klister och bränner fast i sommarsolen. Men med en dusch avfettning före tvätt får du mer valuta för automattvätten. Naturligtvis även för mödan du lägger ner vid en handtvätt.

I vårt test kan vi se att rengöringsförmågan mellan olika medel är högst varierande. Men man behöver inte bli förbannad och genast ringa konsumentombudsmannen. Avfettningsmedlen är nämligen uppbyggda för att lösa olika typer av smuts.

Tre huvudgrupper finns:

Kallavfettning är vanligast. Bra på att lösa fet smuts, asfalt och olja. Men ganska usel på all annan smuts. Sprutas på torr bil för att få rätt effekt.

Alkalisk avfettning är ett bra allroundmedel som löser upp det mesta. Oftast inte så bra på tjär- och asfaltfläckar, men kan läggas på blöt eller torr lack.

Mikroavfettning är en blandning av de två andra. Ska i teorin lösa upp all typ av smuts, både asfalt och lera/damm. Så kallade ”naturavfettningsmedel” är av denna typ men då är kallavfettningen ersatt med ett växtbaserat lösningsmedel. Appliceras på våt bil.

Kallavfettning uselt för miljön

Lågt pris och förmågan att lösa asfalt-rester talar för kallavfettning. Ingen annan typ klarar just asfalt. Den rengörande förmågan är dock begränsad till fet smuts. Därför blir betygen generellt låga. Miljömässigt är kallavfettning uselt.

Har du inte tvättat bilen på länge är de alkaliska medlen, naturmedlen och mikroemulsionerna helt överlägsna. Kvarblivna asfaltprickar löses med trasa och lite kallavfettning.

Svårt att välja rätt

Att välja exakt rätt kategori är dock inte alltid enkelt. Ett exempel på detta är testets vinnare, Turtle Avfettning. Denna består av en salig blandning av lösningsmedel, tensider och alkohol.

På alla de bilar vi tvättade så gjorde Turtle Avfettning ett bra jobb. Medlet imponerar med sitt jämna, höga resultat.

Auto Smart har två bra medel, Fordonsavfettning och Power. Den första har mycket bra rengöringsförmåga och innehåller en viss mängd vax för att återfetta lacken. Power är en kallavfettning som faktiskt kan läggas på blöt bil med gott resultat.

Även Hagmans Mikroavfettning är ett bra avfettningsmedel. Biter på allt, en perfekt smutslösare!

Pär Brandt (bil@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Däck