Hotet från väst

MOTOR

Europa är amerikanernas nya mål – Chrysler anfaller med sex bilar

1 av 5 | Foto: Genomsnittspersonen i målgruppen för Caliber ska enligt Dodge vara en europeisk man, 39 år gammal, som gillar importbilmärken, tittar på sena tv-program, surfar mycket på internet och har en inkomst på 32 000 kr/mån. Intressant.

Nu ska Chrysler storsatsa på märket Dodge i Europa.

Och först ut är en bil i Golfklassen döpt till Caliber.

Försäljningen ska starta redan i juni. Till Sverige kommer de första bilarna i oktober, november. Vi ska, till skillnad från några andra europeiska länder, invänta bilar med antisladdsystem. Ett klokt beslut.

Dogde Caliber finns bara som femdörrars halvkombi. Standardmotor är en fyrcylindrig 1,8-liters bensinare på 150 hästar och 168 Nm. Priset för den, med antisladd, börjar på 160 000 kronor. Fyra krockkuddar, elhissar, elspeglar och fjärrstyrt c-lås ingår också.

Diesel från Volkswagen

Som alternativ finns en tvålitersmotor på 156 hästar som kombineras med en steglös automatlåda. En tvålitersdiesel (från VW) finns också, till vilken partikelfilter är tillval. Effekt 140 hästar, maxvrid 310 Nm vid 2.500 varv/min.

Sent i höst tillkommer prestandaversionen SRT som drivs av en 2,4-liters turbobensinare på

300 hästkrafter och 352 Nm.

Fler Dodgemodeller kommer att dyka upp på vår marknad.

Och många har lika explosiva namn.

Nitro och Charger är två.

Utmanar asiaterna

Den förstnämnda bygger på samma plattform som Caliber, men är istället en kompakt stadsjeep. Alltså en konkurrent till välkända japanska och koreanska bilar som RAV-4 och Sportage.

Charger är en supertuff flört med muskelbilen från 70-talet. Chansen att vi får se den hos svenska Dodgehandlare är hyggligt stor. Hoppas!

Lite mer avlägsen är Hornet som visades som konceptbil i Genève. En bil i samma storleksklass som Mini. Räkna med att den kommer hit, men först om ett par år. Och glöm inte superbilen Viper. Den kan du köpa redan nu i Sverige.

Martin Ström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar