Danska skallar på vägen – försök att ignorera dem

1 av 2 | Foto: Foto: Johannes Collin Huligan 1 och 2 (inringade) har stängt in Martin Ström i sin BMW. Martin Ström är i BMW (ovalen) på väg att fly.
MOTOR

Vi är på väg hem från Nürburgring. Precis efter färjeavfarten i Rödby blir det motorväg för att strax

därefter strypas till en fil vid ett vägarbete. En klassisk situation som kan vålla bekymmer och

irritation.

Jag kör BMW 535 och Benjamin Ekroth på redaktionen pillar med stereon för att vi ska komma i rätt stämning genom Danmark. På väg hem från Nürburgring är det gött med

lite skön musik.

Strax innan två filer blir en försöker en gammal Audi A4 tränga sig förbi alla bilar, jag ligger först och gasar till lite och svänger ut mot mittlinjen. A4-mannen får bromsa in och lägga sig bakom.

Kanske inte snyggt av mig, men inget som 99,9 procent av världens bilister skulle bry sig om.

A4-mannen tillhör dock den där sista 0,1 procenten.

När det blir tvåfiligt igen glider han förbi och allt är frid och fröjd.

Tror jag.

Jag fortsätter att tro det när han lagt sig framför mig och sedan bromsar in. Det är tyvärr inte ovanligt att folk vill markera sitt missnöje i trafiken, men de brukar nöja sig med en inbromsning.

Jag försöker komma förbi, det är ju 110-motorväg. Vi kör i parkeringsfart och trafiken bygger på bakom.

A4-mannen prejar mig och plötsligt kommer en nästan likadan Audi och hjälper honom. Snart står vi still. I vänsterfil.

På en högtrafikerad motorväg.

Jag tror fortfarande att han bara är förbannad. Därför står jag still med min BMW.

Men han är inte lite förbannad. Han är en gangster.

Ur Audibilarna kliver två tatuerade huliganer med rakade huvuden och skyndar mot mig. De börjar slå på sidorutan och vindrutan, så hårt att jag tror att de ska gå sönder. Två danska gangsters står och skriker och bankar på min bil och jag letar frenetiskt efter låsknappen – bilen är olåst – men misslyckas och hoppas att galningarna inte ska dra mig ur bilen. Totalt livrädd blir jag handlingsförlamad och idag minns jag inte ens varför och när jag börjar köra därifrån. 

Några billängder bort har Johannes Collin och Bo Svernström stannat med Porsche Panamera. Johannes förevigar galenskapen med kameran, något som huliganerna får syn på.

Jag har redan satt full fart i BMW:n, darrande rädd som en kanin vill jag rädda mitt skinn. För att hämnas på Johannes kastar galningarna ett vasst föremål på Porschen som får en buckla i sidan.

Sedan sätter de fart för att komma ikapp mig.

Danmark är platt och man ser långt och jag har svårigheter att hitta en avfart där jag kan ta av och samtidigt vara säker på att inte få två galna gangsters efter mig. Jag kör på tok för fort och hoppas nästan att polisen stoppar mig, hellre de än huliganerna, men hittar till slut en avfart och fortsätter köra tills

vägen tar slut.

Benen darrar och jag kan knappt prata.

Efter några dagar hemma släpper rädslan och jag börjar berätta. I retur får jag en hel uppsjö berättelser om ilskan i trafiken. Vansinniga berättelser.

Mitt tips till er och mig själv – ignorera när någon beter sig dumt bakom ratten. Det ska jag göra nästa gång.

Youtubetips: sök på ”stupid hillbillies get a gun pulled out on them”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar