Här är sommarens bästa cabbar

MOTOR

Sugen på taklös i värmen – hitta rätt cab för dig

1 av 3 | Foto: Audis R8 har tappat taket, och får tilläggsnamnet Spyder. Läcker och snabb – låter det lockande?

Alla önskar sig sol till sommaren, men hur upplever man solen som bäst.

Svaret är enkelt: Cabriolet.

Och för de som vill njuta av vinden i håret finns det taklösa alternativ i de flesta prisklasserna.

Det är en alldeles speciell känsla att köra en bil och slippa sitta inträngd i en kvav kupé när solen gassar. Lika härligt är det att få den rymd som det innebär med endast himlen som tak. Utbudet av de taklösa bilarna är brett och i år har även floran av cabrioleter vuxit. De flesta tillverkare erbjuder numera åtminstone en modell där taket går att fälla och det behöver inte kosta skjortan att få uppleva denna lyx.

Minst i storlek och även en av de bilar som gör minst avtryck i plånboken är Smarts cabrioletversion av Fortwo med ett listpris som startar på 144 900 kronor. Förbrukning på 0,34 liter per mil och ett utsläpp på 88 gram koldioxid per kilometer gör även att vänner av miljö kan säga att de kör både lyxigt och klimatsmart.

På andra sidan skalan, både pris och miljömässigt, återfinns Bugattis Veyron Grand Sport vars 1 001 hästkrafter suger i sig 2,41 l/mil av premiumbensin. För de som vill åka italiensk/fransk/tysk lyx får se till att lägga ut runt 16-17 miljoner kronor eller motsvarande lite mer än 110 taklösa Smart Fortwo.

Nyheterna för i år är Mercedes nya E-klass Cabriolet, en bil som kommer med det som tillverkaren kallar för Aircap – en teknologi som ska göra cabriolet-turen mer civiliserad för de som inte vill förstöra frisyren. Från Franska Renault kommer två nyheter; Mégane CC och purfärska Wind, i dagsläget är det dock inte känt när de slår ner på den svenska marknaden.

Så för den som vill vara säkra på att de får en cabriolet till sommaren är det hög tid att börja titta ut sin favorit, säsongen är snart här och en del av bilarna är det lång väntetid på. Här nedan följer en sammanställning av årets cabrioleter med det rekommenderade listpriset för 2010.

Felix Björklund

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester