Volvo varnar: din bil kan skena

MOTOR

158 000 bilar kan vara drabbade

1 av 4 | Foto: Volvo V70 - med på listan över bilar som kan vara drabbade

Volvo Personvagnar har fått 55 fall inrapporterade där bilen börjat gå av sig själv och till och med ökat farten, trots att föraren har släppt gasen. Och nu varnar Volvo alla ägare till de aktuella modellerna.

Det handlar om bilar som har femcylindriga dieselmotorer (2.4D och D5) samt dieselpartikelfilter. Orsaken är att oljenivån har blivit för hög och att olja då, vid viss typ av körning, har trängt in i motorn och börjat fungera som bränsle.

Att det blivit för hög oljenivå kan ha två orsaker enligt Volvo PV. Antingen har dieselbränsle kommit in i oljetråget via partikelfiltret, vilket i sin tur kan bero på ett mjukvarufel. Eller så har det fyllts på för mycket olja vid service.

Skickar ut brev

Volvo PV skickar i veckan ut brev till de berörda Volvoägarna där de uppmanas att kontrollera oljenivån. Totalt handlar det om 158 000 bilar i mer än 30 länder. 32 000 finns i Sverige. Är oljenivån under maxgränsen finns det ingen risk.

Runt hälften av de 55 fallen har inträffat i Tyskland. Inga i Sverige.

”Inga olyckor”

– Det har inte hänt några olyckor relaterade till det här problemet, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo Personvagnar, till TT.

– Vi har inga rapporter om olyckor eller personskador, men för föraren kan det vara en obehaglig upplevelse. Det kan upplevas som att bilen gasar av sig själv, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo Personvagnar, till TT.

– Motorn kan fortsätta i flera minuter på det sättet. För att få stopp på bilen ska man lägga i neutral växel och bromsa.

Ingen lösning än

Någon lösning för att problemet inte ska uppstå har Volvo PV ännu inte.

– Eventuellt måste mjukvaran ändras och i så fall kommer vi att återkalla bilar, säger Per-Åke Fröberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar