Riktiga Maybach Exelero kostar 75 miljoner

MOTOR

Nu kommer 50 kopior för 4,5 miljoner styck

1 av 6 | Foto:  

Maybach Exelero – hört talas om superlyxsportbilen?

Inte? Helt förståeligt. Den har byggts i bara ett enda ex och och såldes för sjuka 75 miljoner kronor.

Men andas ut, snart kan den köpas för mer modesta 4,5 miljoner kronor.

Exelero är en spegling av den tid då bilbranschen fortfarande omgavs av stort självförtroende. Däcktillverkaren Fulda hade uppenbarligen stor pr-budget när den beställde av Mercedes-ägda lyxbilstillverkaren Maybach.

Exeleron premiärvisades i Berlin 2005 och har sedan dess av Fulda använts som referensbil vid däcktester.

V12 på 700 hästar

Under den enorma motorhuven finns en V12:a med dubbla turbon som utvecklar 700 hästar vilket den 2,6 ton tunga och 5,89 meter långa bilen en topphastighet på 351 km/t. Resan från stillastående till hundra kilometer i timmen går på 4,4 sekunder.

Bilen såldes samma år för sanslösa 75 miljoner kronor till M’Zée Fula-Ngenge, chef för en av afrikas största diamantproducenter. I dag ägs bilen och alla rättigheter till dess design av företagaren Arnaud Massartics och bilsamlaren Frank Rickerts samägda bolag Mechatronik GMBH.

50 kopior

Företaget ska tillverka 50 reproduktioner av bilen. Men det blir ju inte riktigt samma sak som en Maybach. Och inte får den en V12:a heller. Nej, den nya bilen blir snarare en förklädd Dodge Viper.

Kompressor ger kräm

Viperns V10-motor på 8,4 liter hetsas upp till 800 hästar med en kompressor. Dodge Viper är inte känd för att vara en sportbil med fantastiska köregenskaper utan snarare för sin brutala styrka, sitt höga motorljud och hetta. Det finns ännu inga nya bilder på Exelero-replikan så vi bjuder på de gamla pressbilderna av originalet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar