Saab startar bandet – börjar bygga bilar

Av: 

Erik Gustafsson

Motor

Bandet i Stallbacka ska rulla – om än i maklig takt

Saabs konkurshotade ägare Nevs uppger att de åter tänker starta tillverkningen.

100 stycken Saab 9-3 ska byggas – för att finansiera rekonstruktionen.

– Nu fullföljer vi ytterligare ett hundratal bilar som kommer ut på marknaden, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Efter nästan nio månaders stillestånd väntas snart produktionsbandet i Stallbacka att rulla igen. Det uppger P4 Väst som rapporterar att Nevs tänker färdigställa 100 stycken av de 9-3:or man påbörjade tillverkningen av ifjol.

Då registrerades enbart 264 stycken i Sverige, men nu hoppas alltså Nevs på att lyckas sälja ytterligare 100 stycken. Pengarna som bilarna väntas inbringa ska finansiera företaget under den fortsatta rekonstruktionen, som man uppges vilja förlänga ännu en gång.

–  Vi kommer med stor sannolikhet behöva ha en förlängning. Även om vi är klara med förhandlingarna under den här perioden, så handlar det också om att komma ur rekonstruktionen. Det vill säga att göra upp med alla leverantörer. Vi bedömer att det kommer att kräva mer tid och att vi därför troligen kommer att ansöka om mer tid i rekonstruktion, säger Mattias Bergman till P4 Väst.

Redan förra gången som rekonstruktionen förlängdes, i december, uppgav Nevs att man skrivit en avsiktsavtal med en asiatisk tillverkare som sägs vara intresserade av att köpa delar av det krisdrabbade företaget. Nu sägs dock den uppgörelsen dra ut på tiden då det råder oklarheter om Nevs får använda namnet ”Saab” eller inte, något som försvarskoncernen Saab AB kan påverka.

Kommer i vår

Förra gången Nevs sålde sina Saab 9-3 låg prislappen på 279 000 kronor. Men om det handlar om samma pris denna gång är ännu inte avslöjat. Inte heller när bilarna går att beställa eller kommer att levereras, men Nevs uppger till ttela att bilarna ska säljas under våren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert: