Extra: Saabs nya hemliga prototyp

Av: Fredrik Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: Skärmdump från autoweek.nl
Läsarbilden är tagen utanför Saab-fabriken i Trollhättan.

Här är bilden som skapar nya rykten kring Saab.

Den togs utanför fabriken i Trollhättan.

Är det en ny 9-5 eller 9-3?

Experterna har dömt ut Nevs, som numera äger bilmärket Saab, chanser att någonsin få igång produktionen på riktigt och etablera sig på marknaden. Men nu kommer en bild som pekar mot att förståsigpåarna hade fel – och att det börjar röra på sig nere i Trollhättan.

Holländska Autoweek har fått in en läsarbild samt beskrivningen: ”Jag körde runt i Trollhättan när plötsligt detta fordon dök upp från fabriken och försvann snabbt bakom träden. Jag hann bara ta den här bilden.”

Autoweek skriver att prototypen ser ut att ha samma storlek som Saabs sista generation av 9-5, men med tanke på att Nevs inte har en sådan plattform verkar det troligare att det rör sig om en modell byggd på den omstridda Phoenix-basen. En plattform som utvecklades för framtida 9-3 modeller.

Ska bygga många modeller

Nevs har tidigare uttalat sig om att de kommer att verka i C-, D- och E-segmenten, vilket innebär från Golf-storlek upp till Mercedes E-klass. Vidare ska samtliga modeller erbjudas med en alternativ drivlina.

Men alla svårigheter har naggat förtroendet för det nystartade bolaget i kanten. Och i skrivande stund håller de på att betala tillbaka leverantörsskulder efter det att bolaget frångick rekonstruktion.

Inte en Saab – utan en kinesisk Volvo

Ett ytterligare alternativ till förklaring kan vara att det inte är en Saab överhuvudtaget. Nevs har sagt att kontraktstillverkning är en del av deras strategi och att de därmed öppnar upp för att bygga andra märken till dess att deras egen produktion kommit igång. Autoweek gör observationen att den kamouflerade bilen ser ut som en Geely Emgrant GC9.

Oavsett vad – det verkar som att nått är på gång i Trollhättan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL