Min Toyota Prius skonar miljön

MOTOR

Jag skaffade en Toyota Prius efter att sonderat marknaden för miljöbilar. Den gjorde bäst intryck på mig, av de alternativ som fanns.

Toyota har utvecklat en bil som är betydligt snålare än motsvarande bilar i samma klass. Dieselbilar är nog också bra, men de partiklar som de släpper ut är ett stort orosmoln, partikelfilter till trots.

Det viktiga för mig var inte benutrymmet, köregenskaperna eller något av det som ni biljournalister tycker är så viktigt. Det viktiga för mig var att dra mitt strå till stacken och uppmuntra biltillverkarna att utveckla bilar som inte bidrar till den globala uppvärmningen. När det blir dags att byta bil om ca fem år hoppas jag att den inte är bensindriven.

Du och dina kollegor borde sätta miljön främst. Inte tvåa eller trea. Skit i komfort, lastutrymme, ac och allt det där om inte bilen fixar miljön. Vi VET att bensindrivna bilar värmer upp vår planet. Vi VET att polarisarna smälter och att Golfströmmens existens hotas. Kommande generationer kommer inte att förlåta oss om vi inte agerar. Vi VET ju faktiskt att något måste göras. Du är kanske den mest inflytelserika bilprofilen i vårt land. Du har möjlighet att påverka.

Jo, vi VET att bensinbilar värmer upp planeten, och att polarisarna smälter, men vi vet INTE hur stor bilarnas påverkan är. Däremot VET vi också att dieslarnas partikelfilter är synnerligen effektiva. Och vi VET att den som bor i Stockholms kranskommuner, som du, blir oskäligt gynnade om ni kör hybridbil, knappt något förmånsvärde, inga infartstullar och inga p-avgifter... Kanske väl så viktiga argument som själva miljöhänsynen?!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar