Köp dollargrin till reapris

MOTOR

Nu är det fyndchans i USA - på både jänkare och Volvo

Den billiga dollarn betyder att du kan fyndshoppa - en bil.

Med lite hjälp sköter du hela proceduren på nätet.

Och det är inte bara jänkare som är billiga - även Volvo går till reapris.

Den låga dollarkursen har öppnat för rejäla fyndchanser. På e-bay och på amerikanska bilsajten cars.com finns tiotusentals bilar till bra priser.

Och även om du måste plussa på ganska många tusenlappar för frakt, tull, moms, ombyggnad och registrering innan bilen står på garageuppfarten hemma i Sverige så finns det ändå stora pengar att tjäna.

Dyrare bil, större förtjänst

Ju dyrare och mer exklusiv bil, desto större förtjänst. På en ny Corvette kan det handla om över 100 000 kronor.

- Det man kan göra störst förtjänst på är när en ny modell släpps. Då är efterfrågan stor och handlarna i Sverige kan lägga på stora summor. Vill du ha det senaste, och lyckas få tag i bilen i USA, kan det löna sig bra att ta hit den själv, säger Staffan Beck, vd för USA-importfirman Beckab.

Även billigare och begagnade bilar kan bli riktigt bra affärer - men det går en prisgräns någonstans mellan 10 000 och 15 000 dollar. Bilar som är billigare än så är knappast mödan värda. Lejer du ut hela jobbet till en firma får du räkna med att betala runt 30 000 för frakt, ombyggnad och registrering - oavsett hur mycket bilen kostar i inköp.

Gör det själv till halva priset

Du kan göra jobbet själv och pressa den summan till nästan hälften. Då är det en fördel om du har en bekant ”over there” som kan inspektera bilen åt dig, och hjälpa dig med pappersarbete och praktiska bestyr.

Har du ingen kompis i USA är det kanske säkrast att anlita ett företag för köpet, och dessutom vara noga med referenser. Det är av naturliga skäl inte lätt att reklamera bilen om den inte motsvarar dina förväntningar när den kommer fram till Sverige.

Om den nu kommer fram.

”Importören tar risken”

- Det är en av de sakerna man betalar för om man anlitar en importfirma: Importören ligger ute med pengarna och tar hela risken, och har också kunskap om vilka dokument som krävs och upparbetade kontakter. Annars får man sätta in besparingarna på någons konto i USA och hoppas att det går vägen, säger Staffan Beck.

En variant är givetvis att åka till USA och själv köpa bilen. Är det ingen långsemester hinner du kanske inte se till att bilen kommer på en båt till Sverige, men många återförsäljare samarbetar med ett fraktföretag och kan frakta bilen åt dig.

Kontakta fraktfirma i förväg

Vill du köpa bil helt på egen hand bör du redan i förväg kontakta en fraktfirma som är redo att ta hem din nya bil. Räkna med några veckor för frakten, som oftast har Göteborg som slutdestination. Det går även att beställa frakt direkt till andra hamnar - men det är dyrare.

En importfirma kan sköta hela eller delar av proceduren i Sverige, och även frakta bilen från hamnen till staden där du bor. Men som privatperson måste du bege dig till hamnen där bilen finns i egen hög person för att fixa pappersarbete och betala tull och moms. Tullblanketten kan nämligen inte skickas - och den ser ut som en arkitektritning.

- Ja, den är inte så värst enkel att fylla i för en privatperson, säger Sten Fjellman på Tullverket.

- Importerar du en bil en gång är det klart att du hemskt gärna får komma hit, så hjälper vi dig över disk. Men vill man ha det bekvämt och bra anlitar man ett ombud.

Sten Fjellman tipsar om att man kan ringa och boka tid innan.

- Det är inget krav, men det är bra om man gör det. Så slipper vi ha 15 personer samtidigt som behöver hjälp.

Vad brukar folk missa?

- Det låter konstigt, men en del köper bil med en handskakning och har inget riktigt kvitto. Då kan det bli problem. Jag tycker att man ska kräva en riktig faktura, och inte acceptera något som ser ut som om man köpt två bullar på en stormarknad.

Sten Fjellman rekommenderar också att man i god tid före köpet använder avgiftsguiden som finns på tullverkets hemsida, som ger en ungefärlig uppgift om vad bilen kan komma att kosta efter alla avgifter.

- Då kan man se om affären man funderar på är en bra affär. Så slipper man få en otrevlig överraskning sedan.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar