Tornador i USA stängde bilfabriker

MOTOR

Flera hundra dödade under senaste dagarna

1 av 7 | Foto: Tonadon som drog över Tuscaloosa var nära 2 kilometer bred. Foto: AP

Bilindustrin i södra USA har drabbats hårt av oväder med dödliga tornador och skyfall. Flera bilfabriker och underleverantörer har tvingats stänga på grund av förstörelse och strömavbrott.

Efter onsdagens kraftiga tornado, som drog över den lilla staden Tuscaloosa i Alabama, har stadens bilfabrik varit stängd. Anläggningen tillverkar Mercedes-bilar i GL-, M- och R-klass samt  fleraToyota-modeller.

Tornadon sägs ha varit upp emot två kilometer bred  och krossade det mesta i sin väg. Det svåra läget med omfattande röjningsarbeten har under flera dagar hindrat arbetare från att gå till sina arbetsplatser. Dessutom har transporter av delar från underleverantörer in kunnat levereras till frabiken på grund av spillror från krossade hus på vägarna. På vissa håll har också motorvägsramper raserats av tornador.

 Även strömförsörjningen till flera andra bilindustrier i södra USA drabbades. Toyotas motortillverkning i Huntsville, i norra delstaten stängdes på grund av strömavbrott uppger Autonews.com.

Onsdagens oväder med kraftig nederbörd och enorma tornador som drog över flera av USA:s södra delstater uppges ha varit  nära 500 kilometer brett. I  Knoxville, Tennessee,  föll hagel stora som hönsägge. Enligt amerikanska medier kan uppemot 200 personer dött på grund av stormarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar